Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stara crkva Sv. Kate postat će izložbeni prostor

Autor: Katina Vrsaljko

04.08.2009. 22:00
Stara crkva Sv. Kate postat će izložbeni prostor

Foto: Vedran SITNICA



S razvojem Novigrada sam vrlo zadovoljan. Najvažniji projekt je u tijeku, a to je sanacija drugog dijela rive, koja je ogledalo svakog mjesta, a obnovom će Novigrad zasjati u punom sjaju. Zatim, spajaju se kućni priključci na izgrađeni kolektor, što je jedan od onih velikih i vrlo skupih projekata koji se najmanje vide, rekao je načelnik Joso Klapan
Dan Općine Novigrad, sastavljene od Novigrada, Paljuva i Pridrage, u utorak je svečano obilježen na više načina – polaganjem vijenaca, maratonskom utrkom Pridraga – Novigrad, otvaranjem ljekarne Mirande Jamnicki, otvaranjem izložbe pod nazivom “Novigrad na vedutama i starim zemljovidima”, svečanom sjednicom Općinskog vijeća te koncertom ansambla Music Forecer s opernim solistima HNK Split.
U jutarnjim satima općinski dužnosnici su položili vijence u čast poginulih hrvatskih branitelja i to kod spomenika Franje Tuđmana u Pidragi, ispred kapele na novigradskom groblju i kod Kapele u Paljuvu.
Svečanost su u popodnevnim satima najavile i Pakoške mažoretkinje defileom kroz mjesto, a potom je započela svečana sjednica na Škalinan.
Svečanost su svojim dolaskom uveličali visoki državni, županijski, gradski i općinski dužnosnici među kojima su saborska zastupnica Nevenka Marinović, župan Stipe Zrilić, predsjednik Skupštine Zadarske županije Vlado Kovačević, dogradonačelnici Zadra Darko Kasap i Dražen Grgurović, županijski vijećnik Željko Lončar, potpredsjednik Skupštine Zadarske županije Grgo Batur, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek te tajnik HAZU-a, Slobodan Kaštela. Svoj nedolazak brzojavom i čestitkama su opravdali ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnik Ivo Grbić i gradonačelnik Benkovca Željko Katuša.
Novigrad se razvija
Sjednicu je izvedbom Lijepe naše otvorila klapa Težaci iz Paljuva, a nakon minute šutnje za poginule branitelje, prisutne je pozdravio domaćin Reno Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća.
Osjećam osobno zadovoljstvo što ova općina iz godine u godinu ide dalje sa svojim projektima i razvojem što je dokaz da vlada zajedništvo ova tri mjesta, a tako će ostati i ubuduće, rekao je.
O dosadašnjim i budućim projektima za svako mjesto općine prisutne je izvijestio Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
– S razvojem Novigrada sam vrlo zadovoljan. Najvažniji projekt je u tijeku, a to je sanacija drugog dijela rive, koja je ogledalo svakog mjesta, a obnovom će Novigrad zasjati u punom sjaju. Zatim, spajaju se kućni priključci na izgrađeni kolektor, što je jedan od onih velikih i vrlo skupih projekata koji se najmanje vide. Ipak, vidim da naši mještani to cijene. Izgradit će se i 560 metara kolektora za naselje Gajina, a radovi će započeti odmah po završetku turističke sezone. Radi se i na vodovodnoj mreži naselja Crnopalj, rekao je Klapan.
Dodao je još da će se urediti stara crkva Sv. Kate u svrhu izložbenog prostora koji će rado koristiti svi umjetnici te park oko crkve koji je u blizini osnovne škole pa će zasigurno veseliti i tamošnju djecu.
Što se tiče Pridrage, nastavlja Klapan, riješava se veliki problem vodoopskrbe, radi se na trećoj fazi za cijelu Pridragu i izrađuje se projektna dokumentacija za kućne priključke. Započela je i izgradnja vrlo važne prometnice koja povezuje dva naselja u Pridragi. Radit ćemo i na uspostavi gospodarskih zona Novigrad 1, Novigrad 2 i Pridraga 1, rekao je.
Rad na čuvanju kulturne baštine
Ono čime Klapan nije zadovoljan je vodoopskrba Paljuva na kojoj aktivno rade, a nikako da krene, a za mještane je jedna od bitnijih stavki. Prisjetio se i lanjske sjednice kada je Općina Zadarskoj nadbiskupiji darovala 16.000 kvadrata površine u Paljuvu za izgradnju crkve, za što se trenutačno ishodi građevinska dozvola.
Radimo i na očuvanju kulturne baštine, zahvaljujući našim brojnim udrugama, i sportskog života. U Novigradu je otvorena ljekarna i jedan slastibar što je vrlo važno za održavanje društvenog života u jednoj općini koja je pretrpjela tragediju u Domovinskom ratu. I dalje ćemo raditi punom parom i svim mještanima, na naše osobno zadovoljstvo, omogućiti bolji život, zaključio je Klapan.
Narodu okupljenom na Škalinan obratio se i župan Zrilić rekavši da načelnik i mještani mogu itekako biti zadovoljni razvojem svoje općine.
Općina Novigrad ima vrlo aktivan pristup u rješavanju svih svojih problema koji služe njenom boljitku, a zahvaljujući tom aktivnom pristupu i suradnji svih nas u javnom sektoru, razvoj je očit. Županija je uvijek podupirala, a i dalje će podupirati razvoj svakog mjesta u županiji. Trenutačno je izrađen projekt zbrinjavanja otpada čija je koncepcija vrlo dobra i ide prvim putem do realizacije, rekao je župan i uz čestitke istaknuo kako Županija i dalje stoji na raspolaganju za svu potrebnu pomoć.
Čestitke je uputila i Nevenka Marinović i podsjetila na sve velike projekte koji su se od 1995. ostvarili u općini Novigrad.
Grijeh je ne podsjetiti na odličan razvoj ove općine, na projekte koji su vrlo brzo išli, počevši od poslijeratne obnove, preko obnove infrastrukture, cestogradnje, vodovodizacije, elektrifikacije do izgradnje pošta, ambulanta i škola. Treba uvijek težiti boljem, stoga ćemo biti uz vas i sad kad ovi novi projekti idu malo sporije i bit ćemo vaša veza sa svim institucijama, istaknula je Marinović.
Kroz sjednicu su se provlačile i izvedbe klape Težaci iz Paljuva i KUD-a Luzarica iz Pridrage, a nakon dodjele godišnjih nagrada, svečanost je uveličao koncert pod nazivom “Nezaboravne melodije”. Splitski ansambl Music Forever s opernim solistima HNK Split, Stefanom Kokoškovom, Almom Karmelić, Žanom Marendić-Bučević i Svetom Matošićem-Komnenovićem izvodio je pjesme zlatnih 60-ih te oduševio okupljenu publiku.
Svečanost se uz druženje i pjesmu nastavilo na domjenku u Etnografskoj zbirci.


Tradicionalna maratonska utrka


U organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije održala se tradicionalna maratonska utrka Pridraga-Novigrad. Natjecali su se i domaći i gosti, te atletičari iz klubova diljem Hrvatske, a dodijeljene su medalje u više kategorija.
Ukupni pobjednici u muškoj kategoriji bili su Igor Šlaman koji je stigao prvi, Igor Perica drugi, a treće mjesto osvojio je Ante Jović. U ženskoj kategoriji zlatnu medalju osvojila je Daneja Grandovec, srebrnu Nevija Leljak, a brončanu Radmila Maksimović.
Medalje su im uručili općinski vijećnici kojima je spomen medalje uručio Slobodan Mijolović, predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije.




 


Otvorena prva ljekarna u Novigradu


Nakon dvije godine administrativnih i ostalih poslova, Mirandi Jamnicki ostvarila se želja i otvorila je svoju prvu ljekarnu i prvu ljekarnu u Novigradu uopće.
O povijesnom značaju ljekarne na svečanom otvorenju govorio je Jadran Anzulović, sakupljač Etnografske zbirke, a prisutne je pozdravila i sama vlasnica.
– Zahvaljujući mojim prijateljima došla sam u Novigrad i ono što me jako privuklo je njegov kulturni i povijesni karakter. Za mene je to vrlo bitno, pa sam pomislila kako bi lijepo bilo ovdje imati ljekarnu. I Evo sad je tu i imam prekrasnu viziju za pomoć zdravlju mještana, rekla je ponosno vlasnica.
Ljekarna je korisnicima dostupna svakog dana od 8 do 16 sati.


 


Dodijeljene godišnje nagrade


Načelnik Općine Novigrad Joso Klapan i predsjednik Općinskog vijeća Reno Sinovčić svojim su sumještanima uručili ovogodišnje nagrade.
Primili su ih redom: Jure Čulina, trener NK Hajduk Pridraga, Tomislav Sinovčić u ime boćarskog kluba Novigrad, Mladen Nekić, u ime KUD-a Paljuv, Jure Čulina u ime juniora NK Hajduk Pridraga, Gojko Mikecin, u ime šahovskog kluba NOŠK, pjesnik Mladen Baraba iz Paljuva, koji je prilikom primanja nagrade vrlo sentimentalno izrecitirao jednu od svojih pjesama iz zbirke “Šaka neba i zemlje”. Nadalje, nagradu je dobio i pjesnik iz Pridrage, Slavko Klapan koji je napisao zbirku pjesama “Tu di stina ljubi more”. Dobitnik brojnih nagrada za maslinovo ulje te za prototip ambalaže za maslinovo ulje, Ivica Vlatković, dobio je i godišnju nagradu općine Novigrad. Najavljen je kao najbolji ginekolog među maslinarima, ili najbolji maslinar među ginekolozima, a zahvalio se u ime svih dobitnika ovogodišnjih nagrada.
Zahvaljujem se u ime novigradskih težaka koji su mukotrpno krčili da bi i mi danas nastavili njihov rad i imali kvalitetniji život. Zato, obnovimo naše maslenike i vratimo se tradicionalnim vrijednostima, rekao je Vlatković.
Dodijeljene su i dvije nagrade za životno djelo. Prvu je dobio Ivica Sinovčić Rošo, zaslužan za povratak velikog nogometa u Novigrad i najbolji trener NK NOŠKA. Drugi je Ante Grubić iz Pridrage koji je imao težak životni put, sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu i prošao Križni put, a i danas sa 83 godine ima živ duh i pridonosi pjevanjem u KUD-u Luzarica.