Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tri zadarske nade

Autor:

04.08.2009. 22:00
Tri zadarske nade


Na Svjetskom juniorskom prvenstvu veslača koje će se održati u francuskom Brive-la-Gaillarde od 5. do 8. kolovoza nastupit će trojica mladih veslača zadarskog Jadrana. Karlo Bilić i Marko Đurica će veslati u četveracu bez kormilara zajedno sa članovima zagrebačke Mladosti Marijanom Filipovićem i Filipom Vojnićem – Zelićem, dok će Marin Mašina, koji će u lovu do što boljeg plasmana veslati s veslačem Mladosti Borisom Gardijanom u konkurenciji dvojaca na pariće. Prve eliminacijske utrke započele su jučer, a Hrvatsku će predstavljati 22 reprezentativca podijeljena u sedam posada.
Po završetku prvenstva Hrvatske za juniore i kadete održanom početkom srpnja u Zagrebu reprezentativci su svoju formu su “brusili” na relaciji Zagreb – Peruča – Zagreb.
– Naša tri juniora su tijekom priprema pokazali zavidnu formu, koju će, nadam se potvrditi u Briveu. Ne postoji imperativ osvajanja medalje i smatram da bi plasmani do osmog mjesta bili odlični – mišljenja je Romano Bajlo, trener trojice zadarskih juniora.
Danijel Bajlo nam je priopćio kako sva tri veslača imaju međunarodno iskustvo te da trema ne bi trebala imati značajniju ulogu. Usput je naglasio nastup Marina Mašine.
– Marin je 16-godišnji veslač u konkurenciji godinu ili dvije starijih sportaša. Unatoč mladosti, Marin Karlo i Marko posjeduju veliki potencijal koji tek treba iskoristiti – dodao je Danijel Bajlo koji brine o treninzima mlađih uzrasta.
Iako je hrvatsko veslanje kroz povijest ostvarivalo značajne uspjehe, posljednjih godina se pojavljuje kriza rezultata koja je dijelom pogodila i zadarski klub, a produkt je smjene generacija. V.K. Jadran je na Olimpijskim igrama u Pekingu prvi put, nakon pet uzastopnih nastupa na Olimpijskim igrama od Seoula 1988. ostao bez svojih predstavnika.
– U današnje vrijeme vlada slabiji interes mladih za veslanje. Manjak zanimanja za ovaj sport se pojavio nakon rata 90-ih godina i nažalost traje do danas. Ta činjenica se odražava i na rezultate, jer ne postoji mogućnost veće selekcije – zaključio je Romano Bajlo.