Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta: Novigrad je turističko-ribarski raj

04.08.2010. 22:00
Kalmeta: Novigrad je turističko-ribarski raj


Večer uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti polaganjem vijenaca, svečanom sjednicom, dodjelom godišnjih nagrada te uz kulturno – umjetnički program obilježen je Dan Općine Novigrad. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izrazio je zadovoljstvo i čast što mještanima općine Novigrad može čestitati na dosadašnjim uspjesima.
– Ovo je jedna od najljepših općina u Hrvatskoj. Uz uspješno vodstvo iz godine u godinu realizira puno projekata od interesa za svoje građane, što infrastrukturnih, što poljoprivrednih, turističkih ili sportskih, važnih za ovaj turističko – ribarski kraj. I dalje se treba razvijati u tom smjeru u čemu će imati i podršku Ministarstva, rekao je ministar Kalmeta.
Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad rekao je da se rad Općine ne očituje samo kroz velike projekte koji se vide, već da Općina sudjeluje i u najmanjim društvenim aktivnostima.
– Svakodnevno se u općini nešto radi. Organiziramo dječje igraonice u predškolskom odgoju, špricanje protiv komaraca, održavanje javne rasvjete, izgleda mjesta, nabavljamo sadnice, sufinanciramo prijevoz pitke vode i rad umjetničkih i sportskih udruga… Ne smatramo se najboljima, ali trudimo se i trebamo podršku ljudi kako bi i dalje radili za dobrobit svih, rekao je Klapan.
Dodao je da su ciljevi Općine do sljedeće sjednice završiti kompletnu obnovu novigradske obale, završiti mrtvačnicu i vodovodizaciju Pridrage, započeti gradnju sportske dvorane u Pridrazi, započeti gradnju crkve te izgraditi vodovodnu mrežu u Paljuvu.
Okupljenima na Škalinan obratio se i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
– Općina Novigrad je napravila značajan razvojni iskorak u čemu je najviše pomogla država. Dragocjena je i pomoć iz Ministarstva mora, a Županija nastoji pomoći svakoj svojoj jedinici, tako i Općini Novigrad, pri čemu se najviše ističe pomoć u školstvu i zdravstvu te u izradi projekata, rekao je župan Zrilić.
Reno Sinovčić, predsjednik novigradskog Općinskog vijeća rekao je da se područje općine preporodilo zbog kontinuirane vlasti HDZ-a.
– Ministar Kalmeta je najzaslužniji za napredak ovog područja. Imamo usku suradnju sa zadarskom županijom i Ministarstvom. Nas ovdje drži zajedništvo, a tako ćemo i nastaviti, rekao je Sinovčić.
Slavlju su prisustvovali i Nevenka Marinović, saborska zastupnica, Irena Devčić Buzov, predsjednica Županijske skupštine, Mladen Gulan, načelnik Druge policijske postaje Zadar, Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, pjevač Davor Pekota i ostali iz svijeta politike, umjetnosti i znanosti.
Nakon dodjele godišnjih nagrada, nastupile su umjetničke skupine iz sva tri mjesta općine. KUD Fortica iz Novigrada, Mandolinski orkestar Osnovne škole Novigrad, Plesna skupina Osnovne škole Novigrad Dream Team, KUD Luzarica iz Pridrage i klapa Težaci iz Paljuva.


 OPĆINSKE NAGRADE


Godišnje nagrade Općine Novigrad dobili su Malonogometni klub Sv. Martin iz Pridrage, dr. Željko Čulina iz Pridrage, Tanja Jergan Botunac, voditeljica klape Težaci iz Paljuva i Tonka Kociper iz Novigrada.
Nagradu za životno djelo posthumno su dobili don Grgo Batur, svećenik za kojeg je Pridraga jako bila vezana i Gojko Pekota, nekadašnji predsjednik Općine Novigrad. U njihovo ime su nagrade preuzeli sinovac Grgo Batur i sin Davor Pekota.
– Novigrad raste, vrlo je perspektivan, ide u ljepšu budućnost i bolje sutra, što mi je posebno drago zbog mog oca koji je bio istinski zaljubljenik u ovo mjesto, rekao je Pekota.
Nagradu za životno djelo dobila je i Marija Vlatković koja je 48 godina radila kao medicinska sestra u zdravstvenoj stanici u Novigradu.