Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kruna velike pobjede u Domovinskom ratu

04.08.2010. 22:00
Kruna velike pobjede u Domovinskom ratu


Obilježavanje 15. obljetnice vojnoredarstvene akcije Oluja u Zadru je započelo polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Vijence su najprije položili predstavnici Državne uprave na čelu s predstojnikom Ureda državne uprave Zadarske županije Damirom Valčićem. Potom su vijence položili zapalili zadarski župan Stipe Zrilić i njegov zamjenik Đani Bunja. Svijeću za sve poginule u Domovinskom ratu zapalila je predsjednica županijske skupštine Irena Devčić Buzov.
Zadar je u Domovinskom ratu bio jedan od najteže stradalih, ali nikad ne osvojenih  hrvatskih gradova. Svojih poginuli sugrađana sjetili su se i predstavnici Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, koji je zajedno s predsjednikom gradskog vijeća Živko Kolegom zapalio svijeće podno središnjeg križa. Vijence su položili zamjenici gradonačelnika Darko Kasap i Dražen Grgurović. Vijenac oružanih snaga položio je zapovjenik 93. zrakoplovne baze Zemunik brigadir Miroslav Kovač, a MUP-a zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža.
Da je Oluja bila kruna velike pobjede u Domovinskom ratu proizašle iz zajedništva hrvatskog naroda, pokazale su danas i hrvatske stranke. Tako su vijence položili predstavnici HDZ-a, HSP-a, HSU-a, HNS-a, SDP-a, HSS-a. Naravno, svojih poginulih suboraca, prijatelja, sinova, supruga i očeva prisjetili su se članovi koordinacije braniteljskih udruga, HVIDR-e Zadar i mnogobrojnih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu za duše poginulih zazvao je Kancelar zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić.