Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oživjela ljubačka vala

Autor: Velimir Brkić

04.08.2013. 22:00
Oživjela ljubačka vala

Foto: Velimir BRKIĆ



Običaji i baština zauzimaju sve veći udio u prezentaciji ovdašnje turističke ponude, a da je to točno i treću godinu za redom su dokazali članovi klape Ljubač predsjednika Mate Duševića. Riječ je o ljetnoj kulturno zabavnoj manifestaciji koju organiziraju pod nazivom Ljubač u kolu i pismi, na kojoj su 13 klapa, KUD-ova i skupina ispred drevne crkve sv. Martina na osebujan način prezentirali dalmatinsku pismu, folklor i narodne običaje.
Na pozornici podignutoj na amfiteatralnom prostoru nadomak arheoloških iskopina velebne dvojne bazilike iz 4. stoljeća redale su se klape, domaćin manifestacije Ljubač, Romansa iz Šibenika, Težaci iz Paljuva, Koporan iz Poličnika, Ponistra iz Crnoga, Bibinje iz Bibinja, i Caparin iz Ražanca, ženska klapa Magnificat iz Zadra, skupina Ljubaljke iz Ljupča te KUD-ovi Kolajna iz Zadra, Kanica iz Krneze, Radovin iz Radovina, Sv. Šime iz Rtine i Karnica iz Krneze.
Nakon himne Lijepa naša domovino župnik don Jerolim Lenkić je pozdravio sve sudionike i nazočne. U nadahnutom obraćanju je zanosno, pjesnički govorio o narodnoj baštini ovog kraja na obali pješčane Ljubačke vale te ih je uz zvuke crkvenih zvona pozvao na tradicionalnu molitvu Zdravomarije udijelivši im pritom Božji blagoslov.