Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko “piša u pesak”, tko su veliki i mali Zadrani, tko pljačka, a tko je okupator!?

04.08.2016. 22:00
Tko “piša  u pesak”,  tko su   veliki i  mali   Zadrani,  tko  pljačka, a  tko je  okupator!?


Dok sam se ja borio za interese ovog grada, vi ste još pišali u “pesak”, rekao je Kalmeta Rubeši na što mu je on odgovorio iz vijećničke sjedalice: “A vi gurate glavu u ‘pesak’” i tako od predsjednika GV-a Živka kolege ‘zaradio’ udaljenje sa sjednice dok se ne utvrdi dnevni red
Aktualni sat Gradskog vijeća Grada Zadra već od samog  početka krenuo je oštrom retorikom između vladajućih i oporbenih vijećnika, a tako je i završio. Jučer su se s govornice mogla, više od uobičajenog, čuti pitanja koja izlaze iz okvira nadležnosti Gradske uprave  te onih politički “nabrijanih” o tome čija je Vlada napravila više štete,  protiv koga su pokrenute istrage i podignute optužnice, a zbog čega je  predsjednik GV-a Živko Kolega oporbenjake u više navrata opominjao,  oduzimao im riječ, određivao kraće stanke, prijetio isključenjem, a za jednu točku to je i izrekao Anti Rubeši, vijećniku Akcije mladih.
Inače, Rubeša i Marko Pupić Bakrač zatražili su da se s dnevnog reda  skinu rasprave o planovima za Maraska park i lučicu Puntamika, a potom je i Omerka Šarić Frantin (SDP), u ime Kluba vijećnika SDP-HSLS- DSU, zatražila još i skidanje rasprave o UPU Karma.
 Odgođena tema o Karmi
– Zbog velikog interesa javnosti, kontradiktornih informacija i sutrašnjeg Dana pobjede, molim vas da te točke skinete s dnevnog reda, rekla je Šarić Frantin. Pročelnik UO za graditeljstvo i prostorno uređenje,  Darko Kasap, prihvatio je samo da se o planu Karme raspravlja na nekoj  od idućih sjednica Gradskog vijeća navodeći kako su za taj plan potrebne dodatne konzultacije, a što je potom, DSU-ov Josip Vlahović, iz klupe  glasno popratio pitanjem: “Ma kakve konzultacije nakon 13 godina!”
Rubeša je ukazao na “ozbiljne i realne propuste” u proceduri oko plana za Maraska park jer nitko nije konzultirao Mjesni odbor Brodarica,  kako to nalaže Zakon, a Pupić Bakrač je dodao kako je smiješno da gradska uprava pristaje skinuti Karmu s dnevnog reda zbog dodatnih konzultacija nakon tolikih godina, dok se istovremeno projekti i planovi koje  izrađuje Zdravko Livaković provode po hitnom postupku. Dolazak Dogus grupe nazvao je okupacijom te istaknuo kako se u slučaju Maraska  parka krši Prostorni plan i narušava javni interes.
– Probija se put 3-4 metra u prostoru parka, parcelizira se more,  izgrađenost je veća od 30 posto, a nema ni minimum zelenih površina, rekao je Pupić Bakrač, dok je Rubeša dodao i kako se na skici jasno vidi da  pješački put zadire u park te da s njega manji odvojci vode do svakog pojedinog objekta na parceli u vlasništvu Dogusa.
– Očito je da je to put koji služi upravo potrebama Dogus grupe pa nije  jasno onda zašto taj put nije na njihovoj parceli, upitao je Rubeša koji je  prethodno gradske vijećnike upozorio da pozorno slušaju budući da će  oni o tome kasnije glasati.
Lažljivac i muljator
– Mogla bi vas sutra zbog toga proklinjati vaša djeca i vaši unuci, upozorio je Rubeša napominjući kako stanari u Ulici Miroslava Krleže nisu  zadovoljni ponuđenim rješenjem. To je oštro demantirao pročelnik Kasap ističući kako je potpisana promemorija na obostrano zadovoljstvo, a  Rubešu je nazvao lažljivcem. Pupić Bakrač stao mu je u obranu nazvavši  Kasapa ne samo grobarem KK Zadra već i Maraska parka, te notornim  lažljivcem i muljatorom.
– Kako ovaj čovjek laže, toga na svijetu nema, dobacio je Pupić Bakrač  gradonačelniku Kalmeti kad je pojašnjavao da je sve u redu s planom  Maraska parka, a kad je Rubeša ustrajao na zahtjevu za odustajanjem od  rasprave o ovoj točki zaiskrilo je između njega i gradonačelnika Kalmete.
– Dok sam se ja borio za interese ovog grada, vi ste još pišali u “pesak”,  rekao je Kalmeta na što mu je Rubeša odgovorio iz vijećničke sjedalice:  “A vi gurate glavu u ‘pesak’” i tako od predsjednika GV-a Živka kolege  ‘zaradio’  udaljenje sa sjednice dok se ne utvrdi dnevni red koji je potom  prošao nadglasavanjem vladajuće većine. 
Tenzije su se oko iste teme podigle i u komunikaciji na relaciji gradonačelnik – Sabina Glasovac (SDP) koja je spomenula građansku peticiju.
– Vi govorite u ime tisuću ljudi koji su vam dali glas, a ja u ime 16.000.  Vidi se da su izbori blizu i da ste jako nervozni. Izgubili ste sve izbore do  sada, pa ćete tako i ove, i to drastično. Bit ćete pometeni, oštar je bio Kalmeta, no Glasovac mu nije ostala dužna pa su se njihova prepucavanja  provlačila kroz sve teme sve do kraja sjednice. Tako je, primjerice, primjedba SDP-ove gradske čelnice o lošem stanju u zadarskoj bolnici gdje  čistačice nemaju sapun, gdje se nabavlja drugorazredni potrošni materijal, ne rade liftovi, rendgeni i slično te novac izvlači kroz neke sumnjive  javne nabave završio onim neizbježnim – tko je veći domoljub i Zadranin.
Tko (ne) voli Zadar
– Očito je da vi ne volite Zadar i da vam je to samo usputna stanica u  životu, rekao je Kalmeta Sabini Glasovac na što je ona odgovorila kako je  istina da ona nije rođena u Zadru te da je Zadar njezin odabir.
– Priče o tome tko je veći domoljub i Zadroljub već su deplasirane. To  se ne dokazuje pričom već tako da se ne pljačka. Vidjeli smo koliko vi volite Zadar. Čak ste ljude proglašavali mrtvima kako bi se domogli njihovih zemljišta. Poručujem Dogusu da su oni dobrodošli kao investitori, ali  da posluju s krivim ljudima. Njihovi partneri ne brane javni interes i interes građana, pod optužnicama su i zbog toga bacaju sumnju na svaki  projekt u kojem sudjeluju, odgovorila je prozvana Glasovac upitavši gradonačelnika da se izjasni je li on dio novog, Plenkovićevog HDZ-a i hoće  li biti na listi za parlamentarne izbore.  
– Tko će biti na listama HDZ-a, odlučit ćemo mi i to sljedeći tjedan, a  ne vi. Ali bio ja na listi ili ne  – HDZ će pobijediti, a vi ćete katastrofalno izgubiti, rekao je Kalmeta osvrnuvši se i na učestale prozivke predsjednika  SDP-a Zorana Milanovića.
– Čudi me da se toliko bavi sa mnom i napada me, da sam mu toliko  važan. Ali kad me napada najnepopularniji političar u državi samo mi  rejting raste, rekao je Kalmeta.
– Vi ste ‘kapitalac’, zato vas spominje, odgovorila je Glasovac i upozorila gradonačelnika da nije izravno odgovorio na pitanje.
– Dalo se naslutiti da ćete biti dio Plenkovićevog ‘novog HDZ-a’, a to je  znak da se radi samo o ‘face-liftingu’ zbog kojega će Plenković pasti, rekla je Glasovac te dodala i kako se glasnika može ubiti, ali ne i vijest, odnosno istinu.