Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Moj je jedini odvjetnik Isus Krist iz Nazareta!

Autor: Minja Gugić

04.09.2008. 22:00
Moj je jedini odvjetnik Isus Krist iz Nazareta!


Došavši u sudnicu u zatvorskoj odori, Šime Rogić je rekao kako se ne osjeća krivim te kako nikada nikome u životu nije učinio ništa nažao
Bivši robijaš iz mjesta Popovići kraj Benkovca Šime  Rogić (69), došao je jučer u sudnicu Općinskog suda u Benkovcu u,  kako je rekao, “svečanoj odori s brojem 2001 koju je nosio predsjednik Mesić na Golom otoku”.
On je naime, optužen zbog prijetnji benkovačkom gradonačelniku Mirku Erstiću, za što je tužitelj Goran Troskot zatražio godinu dana zatvora.
Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao Ivan Marković, osim odore u kojoj se pojavio, Rogić je izveo šou jer je odmah na početku odbio i branitelja Antu Krajinu koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, rekavši kako ne želi odvjetnika jer je njegov “jedini odvjetnik Isus Krist iz Nazareta”.
Izjasnio se potom kako se ne osjeća krivim zbog onog što mu se optužnicom stavlja na teret te je dodao kako on nikada nikoga u životu nije ni gurnuo, niti je ikada ikome učinio bilo što nažao.
– Sve što sam učinio, učinio sam iz jada i bijede. Osjećam se krivim što sam nasjeo na laži gradonačelnika koji mi je rekao da će mi dati novac i vodu. Nisam nikome prijetio nego sebi. U životu ne radim ništa loše, samo pišem i crtam – rekao je pred Sudskim vijećem, optuženi Rogić.
Svjedočio je i gradonačelnik Mirko Erstić koji je prepričao kako mu je Rogić slao pisma, vikao i galamio u središtu Benkovca pred “masom ljudi” te mu tražio novce za adaptaciju zahoda. Zaprijetio mu je da moli Boga da ne izađe živ iz zatvora, što prema riječima gradonačelnika Erstića “nije bilo ugodno”. Rogić je na to rekao kako je povjerovao gradonačelnikovim obećanjima, ali je nakon toga dodao kako se kaje i kako mu je zbog svega žao te je gradonačelniku pružio ruku što je on i prihvatio. Još su svjedočili načelnik benkovačke policijske postaje Ivica Burčul i policajac Ivica Ninčević.
Nastavak suđenja je zakazan za sredinu ovog mjeseca, a sudac Marković je u međuvremenu zatražio psihijatrijsko vještačenje Šime Rogića na što je on opet burno reagirao rekavši, kako nije lud.
Podsjećamo,”slučaj Rogić” dogodio se krajem lipnja ove godine, u ulici Šetališe kneza Branimira na kućnom broju 2, kada je  Rogić  čak pokušao i zapaliti stan u kojem je živio, da bi naposljetku sav svoj bijes iskalio na benkovačkom gradonačelniku zbog neriješenog stambenog pitanja i socijalnog statusa. Benkovački policajci su ga tada najprije nekako smirili, a onda uhitili i priveli u postaju gdje je proveo noć.
Inače,  Rogić  je izašao na slobodu u proljeće ove godine, nakon 45 godina robije te se vratio u Benkovac. On je navodno, prije deset godina dok je nešto malo bio na slobodi, dobio stan od tadašnjeg gradonačelnika Benkovca, Branka Kutije, ali prema neslužbenoj verziji priče, gradonačelnik Kutija mu ga je nakon kratkog vremena oduzeo. Šime je tada u napadu bijesa usred noći zazidao ulazna vrata Općine te istukao trojicu policajaca koji su ga u tome pokušali spriječiti. Nakon tog incidenta, Šime se sam prijavio policiji te zaradio 24 sata pritvora. Nedugo potom “junak naše priče”, osuđen je na osam godina zatvora zbog silovanja djevojke.
Po povratku u Benkovac, Šime  Rogić  je dao veliki intervju jednom dnevnom listu kako bi ispričao svoju životnu priču te kako bi se požalio na neriješeno stambeno pitanje. Stan je dobio od novog gradonačelnika, Mirka Erstića, a dobio je i novčanu pomoć od gotovo dvije tisuće kuna, koje je odmah uložio u kupnju materijala za renoviranje stana. I od benkovačkog Centra za socijalnu skrb,  Rogić  je dobio jednokratnu novčanu pomoć od tri tisuće kuna koje je također uložio u obnovu stana.