Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vukovarski gvardijan Zadranima govorio o praštanju

Autor: Ines Grbić

04.09.2008. 22:00
Vukovarski gvardijan Zadranima govorio o praštanju

Foto: Ines GRBIĆ



“A gvardijane, možda nas netko i voli”, rekao je maleni Vukovarac kad je prošle godine u Vukovar stigla velika pomoć iz Zadra, posvjedočio je donedavni vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar ovih dana u Zadru gdje je boravio na poziv s. Melhiore Biošić, predsjednice zadarske “Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara”.
Fra Zlatko govorio je o življenju u Vukovaru i praštanju.
– Praštanje je jedini put pobjede nad zlom. Nisam bio “načisto” što znači oprostiti, dok nisam doživio što znači u Vukovaru oprostiti, kad su Vukovarci rekli: ‘Više u sebi nemam mržnje, a ne znam gdje su moji.’ To je bilo nešto što me nije moglo ostaviti na miru. U meni se počeo događati proces da je i patnja Božji dar ako ju se s ljubavlju prihvati. Kad sam to razumio, da je Vukovar to s ljubavlju prihvatio, za Hrvatsku i našu slobodu, i da još trpi za Hrvatsku, to znači da se obnovio iznutra. Danas mogu Bogu zahvaliti za sve darove koje smo zajedno doživjeli, moj vukovarski narod i mi franjevci s njima: drugačiji smo, obnovljeni, bogati Bogom kojeg smo spoznali kroz patnju. Jer mi nismo narod koji je nekog napadao nego s ljubavlju branio svoje” rekao je fra Zlatko.
Nakon devet godina imenovan je u novu službu dušobrižnika Hrvata u Austriji, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Salzburgu. Bilo mu je teško oprostiti se od Vukovara te je tamošnjim ljudima rekao: “Kako se mogu oprostiti od onog koga u srcu nosim? Ako se oprostim od njega, onda ću ga iz srca izbaciti. Vukovar je ostao sa mnom. On će uvijek biti ispred mene. U svim situacijama, kad bude teže, uvijek ću se vratiti na moj narod u Vukovar i sigurno ću pronaći snage da mogu dalje”, kazao je fra Zlatko. On godinama ljetuje u Ninu.
– Našao sam se tu svoj na svome. Osjetio sam da mi nismo “neki drugi”, nego smo svi mi jedno. Žrtva Zadra i žrtva Vukovara. Pomoć zadarske nadbiskupije i HKUMST-a je bila materijalna, ali nama je više pomoglo to što ste nas došli posjetiti, istaknuo je fra Zlatko.
On je autor i knjige “Govorom do istine iz Vukovara – zapisi gvardijana vukovarskog” čije je novo izdanje u pripremi nakon rasprodane prve naklade.


Nisu zlim uzvratili na zlo
U povodu susreta s fra Zlatkom s. Melhiora Biošić, predsjednica HKUMST-a Zadar koja je već nekoliko puta organizirala pomoć Vukovaru, a prošle godine pokrenuli su i veliku akciju “Djeca Zadra djeci Vukovara”, rekla je: “Fra Zlatko nikog od nas nije ostavio ravnodušnim, izazvavši suze i razmišljanje kod svih nas. Nikad nisam čula tako snažan govor o opraštanju, a u kakvoj su situaciji bili Vukovarci. Nisu zlim uzvratili na zlo. Njegove misli zadive. To je čovjek koji se razdaje i rado je prihvatio naš poziv. Reakcije koje smo doživjeli u Vukovaru, kad smo im donijeli pomoć, ne mogu se opisati riječima. Pogledi su sve govorili. Otvorimo svoja srca prema njima i dalje, kazala je s. Melhiora Biošić.