Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

25 godina susreta hrvatskih Novigrađana

04.09.2011. 22:00
25 godina susreta  hrvatskih Novigrađana


Iako nemamo službenu povelju o bratimljenju, uvijek govorimo da su Novigradi naši bratimljeni gradovi, kaže Alen Luk, gradonačelnik Novigrada iz Istre


Na ulazu u Novigrad u petak je osvanuo natpis  “Dobrodošli Novigrađani”. Zbunilo  bi to samo one koji nisu znali da se  ovog vikenda u Novigradu dalmatinskom održavao Susret četiri Novigrada, tako da se natpis odnosio  na 150 Novigrađana koji su u petak  stigli iz Novigrada istarskog, Novigrada podravskog i Novigrada na  rijeci Dobri, a koje su nakon četiri  godine u svom Novigradu radosno  dočekali Dalmatinci.
Tradicija krenula 1986. godine
Ovi susreti krenuli su spontano  1986. godine kada su Novigrađani  Dalmatinci i Istrijani posjetili Novigrad Podravski. Tijekom rata susreti se nisu održavali, ali od 1997.  godine tradicija se nastavila. Godine 2004. pridružio se i Novigrad  na Dobri. Nenad Gvozdić Bećo iz  Novigrada istarskog od prvog puta  sudjeluje na susretima Novigrada,  čak je i vođa puta. Zna Bećo i  zatvorenih očiju kako do kojeg Novigrada doći, a zna i da će se u  svakom lijepo provesti.
– Iako to traje već 25 godina,  nikada nije isto. Postali smo pravi  prijatelji i uvijek se lijepo sresti s  našim Novigrađanima. Razmjenjujemo kulturne običaje, imamo  sportska natjecanja, a uvijek i nešto  novo doživimo. Ovaj put je bio  odličan izlet u Obrovac kroz krasan  kanjon rijeke Zrmanje i povratak  na novigradsku plažu gdje je bio  pravi beach party uz roštilj, kaže  Bećo.
Beći i ostalim Novigrađanima iz  Istre koju godinu kasnije se pridružio Alen Luk, tada “mulac”, kako kaže, a danas načelnik gradske  uprave Grada Novigrada u Istri.
– Ime Novigrad i naši susreti velika su poveznica među nama. Iako  nemamo službenu povelju o bratimljenju, uvijek govorimo da su  Novigradi naši bratimljeni gradovi.  To je oduvijek tako, a posebno od  Domovinskog rata, kada su mnogi  Novigrađani Dalmatinci izbjegli  kod nas u Istru. Neki su ostali,  oženili se tamo, neki su se rodili u  Istri i vratili se ovdje… To nas je još  više povezalo. Uvijek nastojimo da  na susrete idu i mladi da nastave  ovu lijepu tradiciju, rekao je Luk.
Nakon izleta ribarskim brodovima na Zrmanju i roštiljanja na  plaži, Novigrađani su se preselili u  Fošu gdje se održao malonogometni turnir na kojem je pobijedio domaćin. U večernjim satima uslijedio je kulturni program na novigradskim Škalinama.
Dobrodošlicu hrvatskim Novigrađanima došao je poželjeti i Stipe  Zrilić, župan Zadarske županije  koji je pohvalio dugogodišnju tradiciju susreta.
Običaji i klapsko pjevanje  “zadarskog” Novigrada
Uslijedili su nastupi Mandolinskog orkestra Osnovne škole Novigrad, uz koji je pjevao njihov  ravnatelj Joso Radošević i solističke  izvedbe novigradskih učenica. Stare običaje i kola pokazali su članovi  domaćeg KUD-a Fortica iz Novigrada, a tradiciju izvornog klapskog pjevanja u općini Novigrad  klapa Težaci iz Paljuva.
Četiri načelnika četiriju Novigrada zatim su izmijenili prigodne darove, a nakon programa uslijedila je  zajednička večera u šatoru ispred  zgrade Općine. Uz dobru spizu i  domaću kapljicu, kako to obično na  susretima biva, zabava je potrajala  do jutra.
To nije spriječilo goste da nedjeljno jutro provedu u obilasku Novigrada. Posjetili su bogatu novigradsku Etnografsku zbirku, obnovljenu srednjovjekovnu crkvu sv.  Kate i staru tvrđavu Forticu, a nakon svete mise u crkvi Porođenja  Blažene Djevice Marije i ručka kod  domaćina uslijedio je ispraćaj gostiju. Kao uvijek, oproštaj je težak,  ali gosti odlaze s lijepim uspomenama. Ide pjesma za kraj pa tako  deset puta “još samo jednu” i nikako  se rastati. Utjeha ostaje u tome što  će se susresti i sljedeće godine, kada  je domaćin Novigrad istarski.