Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tri sporta, jedno srce Brodarice

04.09.2011. 22:00
Tri sporta, jedno srce Brodarice


Inicijativa da se predstavimo u što više sportova te tako propagiramo kvart koji smatramo najljepšim u gradu krenula je iz Mjesnog odbora Brodarica, koji nam je bio najveća potpora – ističe Ante Rubeša


Entuzijazam, zajedništvo, velika ljubav prema sportu i još veća prema  kvartu u kojem žive, ili iz  kojeg su potekli. Više od toga, kažu, nije im bilo potrebno, a samo u prošlom  mjesecu okitili su se naslovima viceprvaka Ljetne  košarkaške lige, pobjednika  vaterpolskog amaterskog  turnira VAK”AN”ZA te pobjednika malonogometne Jader lige. Tri momčadi iz zadarske četvrti Brodarica  ovog su ljeta izborile
tri finala u tri različita  sporta, pritom pokazavši da  je svestranost također jedan  od epiteta koji im se može  pripisati. U čemu je tajna  uspjeha Brodarice i kako je  ove godine dospjela na vrh  popisa najsportskijih kvartova u Gradu – neka su od  pitanja na koja smo odgovore potražili kod voditelja  timova i jednih od zaslužnijih za uzlet amaterskog sporta u najdražem im dijelu Zadra.
Brodarica pogon
– Inicijativa da se predstavimo u što više sportova  te tako propagiramo kvart  koji smatramo najljepšim u  Gradu krenula je iz Mjesnog  odbora Brodarica, koji nam  je bio najveća potpora –  upoznaje nas Ante Rubeša,  trener košarkaške momčadi i  član vaterpolo sastava Vojnički-Brodarica koji će se  najprije osvrnuti na osvajanje VAK”AN”ZA-e:
– Vaterpolo igramo od samih početaka VAK”AN”ZA-e,  na svakom izdanju turnira bili  smo u vrhu, dok smo ove  godine na najljepši način  okrunili dosadašnje nastupe.  Četvorica igrača iz naše  momčadi pehar su podigli i  prve godine turnira, no kao  članovi Bullet tima. Od sljedeće VAK”AN”ZA-e nastupamo kao Vojnički – Brodarica i  – što je vrijedno naglasiti – sa  svim igračima koji su iz našeg  kvarta. Naša druženja na Petrićima, Sfingi i na Vojničkom  dovela su do stvaranja  momčadi koja je u premijernom nastupu bila treća i po  našem mišljenju zakinuta, budući da smo zbog sudačkih  odluka u polufinalu napustili  bazen. Prošle smo godine uspjeli otići korak dalje, izboriti  finale, međutim, bili smo desetkovani neigranjem trojice  glavnih igrača i izgubili naslov. No, zato smo ove godine  otišli do kraja. Iako su mnogi  smatrali da smo se već pomalo  zasitili, da nismo jedni od  favorita, pokazali smo upravo  suprotno – kazao je Rubeša,  naglasivši i kako su svi vaterpolisti s Brodarice odreda  zaljubljenici u amaterski  sport, a ne članovi klubova.
Daleko manje zajedničkog  iskustva momčad Brodarice  ima u malom nogometu:  ovog se ljeta prvi put predstavila u Jader ligi, no to je  nije spriječilo da nakon finala s Bokanjcom podigne  pobjednički pokal. Voditelj  malonogometaša je Josip  Bukulin.
– Nije bilo lako stići do  naslova. Prije Bokanjca morali smo nadigrati vrlo dobre  sastave Kampo i Varoš, no  time smo još ponosniji na  uspjeh, kao i činjenicom da u  malonogometnoj momčadi  nastupa glavnina igrača s  Brodarice. Od njih 14, 12 je  iz našeg kvarta – govori strateg tima sastavljenog od uzdanica malonogometnih klubova Mala Rava, Brodarica i  Fresti. 
– Do pobjede na turniru  stigli smo znalački: koristeći  iskustvo koje su naši igrači  sakupljali nastupajući za različite momčadi. Premda je  ovaj sastav zajedno vrlo  kratko, pojedinačna iskustva i međusobna poznanstva  igrača znatno su mu  olakšala put do naslova –  nadovezao se Rubeša, s kojim smo načeli i košarkašku  temu.
Prošle su se godine košarkaši s Brodarice publici u  Ljetnoj ligi predstavili pod  imenom Put Petrića, da bi  ove i oni poručili “svi smo mi  s Brodarice”. U finalu ih je  zaustavio Bokanjac, ali i viceprvaci su, kažu, imali razloga za slavlje.
– Uspjeli smo sastaviti respektabilnu košarkašku  momčad, koju ponovno čine  većina igrača s Brodarice i  nekoliko kvalitetnih pojačanja poput Ervina Mujkanovića i Michaela Grašića.  Predvođeni Rokom  Čiklićem, prvoligaškim  igračem oko kojeg smo bazirali svoju igru, i u ovom  smo sportu uspjeli daleko  dogurati. Nažalost, nismo  otišli sve do kraja, no zato  ćemo taj posljednji korak  nastojati napraviti dogodine  – kaže Rubeša.
– Ne zaboravimo i da smo  imali sjajnog trenera koji se  odlično snašao iako je bio  prvi put na klupi. Rubešin  temperament često je diktirao tempo naše igre i gurao  momčad da dade još više.  Jednako važna bila je i naša  vjerna publika, koja nas je  pratila na svim utakmicama.  Sjajno je bilo vidjeti kako su  među njima i naši prijatelji iz  vaterpolske i malonogometne momčadi Brodarice – dodao je Venko Korenov, pomoćni trener košarkaškog i  vratar malonogometnog sastava.
Plod zajedništva
Pretpostavljamo da ovi rezultati nisu došli sami od  sebe, odnosno da su nastupima na turnirima prethodile pripreme?
– Posebnih priprema nismo  imali. Za VAK”AN”ZA-u  smo se uigravali svakodnevno odlazeći na kupanje s  vaterpolskom loptom kao  neizostavnim rekvizitom, no  to ne bih nazvao treningom,  već zadovoljstvom. Nogometaši također nisu imali pripreme, dok je košarkaška  momčad imala nekoliko uigranih akcija i svoju igru,  kako sam već rekao, bazirala  oko Roka Čiklića. Smatram  da su ovi rezultati najprije  plod zajedništva – istakao je  Rubeša, čije mišljenje dijeli i  Davor Buljat, trener vaterpolista:
– Svi naši igrači koji se  kupaju na Vojničkom rekreativno se bave vaterpolom i s  njim su veći dio ljeta.  Doživljavaju ga prvenstveno  kao gušt, a ne obvezu. Sve  dok je tako i dok je zajedništva o kojem je Rubeša  govorio, nema straha za Brodaricu – rekao je trener čiji su  izabranici pred početak ljeta  na Vojničkom sagradili novo  vaterpolsko igralište, gabaritima prilagođeno posebno  za VAK”AN”ZA-u.
Koliku ulogu u kvartovskom sportu igraju financije?
– Kad sve zbrojimo doći  ćemo do poprilične svote.  Uzmemo li košarku za primjer, koja se igra za prestiž, a  svaka domaća utakmica  košta 1000 kuna, plus  troškovi kotizacije, radi se o  nemalom iznosu. On je još i  veći ako dogurate do posljednje faze natjecanja.  Mjesni odbor Brodarica je  pomogao u okviru svojih  mogućnosti. Najviše lobiranjem kod nadležnih ljudi u  gradu, dok su najveći dio  financijskog tereta ponijeli  naši sponzori – prijatelji  sporta koji su nam tijekom  cijelog ljeta nesebično pomagali. Zahvalio bih se svima, a posebno Tomislavu  Rančiću iz Caffe bara Bodul,  drugu godinu za redom  našem glavnom sponzoru,  odnosno Zoranu Andriću iz  tvrtke Elkom – odgovorio je  Rubeša kojeg smo za kraj  upitali kako još više unaprijediti kvartovski sport u  Zadru.
– U našem kvartu, konkretno, može se poboljšati  mnogo toga. Kao prvo, nemamo adekvatno igralište sa  svim potrebnim sadržajima,  a istovremeno neki drugi  potpuno opremljeni sportski  tereni u Zadru zjape prazni.  Interes za sportom na Brodarici je zaista velik, tako da  smo krenuli u osnivanje  Društva sportske rekreacije  Brodarica koje će imati za  cilj afirmaciju sportaša rekreativaca. Želimo mladima  u našem kvartu dati priliku  da se sportom bave na terenima koji će se zaista moći  nazvati sportskima, a ne da  ne zadovoljavaju niti minimalne uvjete. Igralište OŠ  Šimuna Kožičića Benje  sportski je centar cijelog zapadnog dijela Zadra, stoga  ovim putem apeliram na nadležne da ako je ikako moguće povedu više računa o  njemu – podvukao je Rubeša.


Mali nogomet, košarka, vaterpolo




Mali nogomet
Hrvoje Medved, Venko Korenov, Edi Bučić, Danijel  Barić, Marin Mazija, Marin Šimičić, Tonči Skroče, Frane Dundov, Šime Fantov, Marko Anić, Hrvoje Rogić,  Jurica Kresović, Ivan Šoletić, Ante Antišin. Voditelj:  Josip Bukulin.
Košarka
 Roko Čiklić, Ervin Mujkanović, Josip Pantalon, Vinko  Fain, Michael Grašić, Tomislav Kabić, Ivan Beram,  Luka Lovrić, Davor Pribanović, Jure Dorkin, David  Gunjević, Marki Blaslov, Frane Miletić. Pomoćni treneri: Ivan Babajko, Venko Korenov. Trener: Ante Rubeša.
Vaterpolo
Ante Antišin, Milan Faričić, Filip Šnajder, Šime Buterin, Lovre Petrov, Toni Opačić, Marijan Čosić, Ante  Rubeša, Lovro Sorić, Marin Šimičić, Antonio Letinić,  Roko Buškulić, Šime Simičić. Trener: Davor Buljat.


Uspješan i u politici


Osim po sportskim dosezima, Antu Rubešu u  Zadru prepoznaju i kao  predsjednika Vijeća  Mjesnog odbora Brodarica, čija je Nezavisna lista na prošlim izborima uspjela pomrsiti  račune “velikim  igračima”. Rubešin program dobio je potporu  najvećeg broja glasača  s Brodarice, odnosno  četiri mandata u novoizabranom Vijeću.


Zahvala navijačima


Sportaši s Brodarice u  petak su na igralištu  OŠ Šimuna Kožičića  Benje organizirali feštu  kojom su obilježili kraj  uspješne ljetne sezone,  a svojim se vjernim navijačima na simboličan  način odužili za potporu za vrijeme nastupa  na košarkaškom, vaterpolskom i malonogometnom turniru. “Oni  su također dali golem  doprinos i smatramo ih  sastavnim dijelom  naših uspjeha” – složni  su voditelji timova.