Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iznajmila kuću za potrebe staračkog doma pa uselila među štićenike zbog neplaćenog najma

Autor: Suzana Bandić

04.09.2012. 22:00
Iznajmila kuću za potrebe staračkog doma pa uselila među štićenike zbog neplaćenog najma

Foto: Filip BRALA



Rada Knežević iznajmila je na deset godina svoju obiteljsku kuću za potrebe staračkog doma Bušljeta. No navodno joj najam nije plaćen pa je zatražila raskid ugovora, a potom se i uselila na kat kuće među štićenike. Tko je u pravu, a tko u krivu utvrdit će policija, odvjetništvo i sud
Zadranku sa zagrebačkom adresom Radu Knežević, inače vlasnicu kuće u Biogradskoj ulici u Zadru, policija je u ponedjeljak kazneno prijavila zbog “narušavanja nepovredivosti doma” nakon što je uselila na kat upravo te, vlasničke kuće. Nesvakidašnja priča zbog koje bi na koncu deblji kraj moglo izvući desetak staraca započela je još u subotu, a motivi su imovinsko-pravne naravi.
Knežević je, naime, s vlasnicom privatnog staračkog doma Bušljeta sklopila ugovor o desetogodišnjem najmu kuće za potrebe staračkog doma. Prostor je uređen, a prije nekoliko mjeseci uselili su i prvi stanari, njih desetak.
Tražila raskid ugovora
 No nešto je krenulo po zlu pa je Knežević zatražila raskid ugovora. Jednako kao i kod sastavljanja i ovjere ugovora o najmu sve je odrađeno preko odvjetničkih ureda jedne i druge strane. S raskidom ugovora, naravno, išao je i zahtjev za iseljenjem što se, međutim do danas nije dogodilo. Stoga se Knežević iz Zagreba uputila u obiteljsku kuću u Zadru nakon čega se nasilno uselila na kat kuće gdje se među ostalim nalazi i dnevni boravak koji koriste štićenici. O svemu je obaviještena policija koja je u subotu utvrdila da je riječ o djelu okarakteriziranom kao samovlast iz dijela kaznenog zakona koji podliježe privatnoj tužbi. No u ponedjeljak je policija ponovno pozvana jer je u međuvremenu Knežević angažirala i zaštitare kako bi zaštitila svoj posjed, odnosno kuću koju je naslijedila od svojih roditelja.
Djelatnici policije s 56-godišnjakinjom su obavili razgovor i pregledali svu dokumentaciju nakon čega je protiv nje podnesena kaznena prijava zbog narušavanja nepovredivosti doma – potvrdio nam je Elis Žodan, glasnogovornik policije koja je potom cijeli spis proslijedila nadležnom Državnom odvjetništvu. Osim prijave, policija je Radi Knežević naložila i napuštanje kuće sve dok sud ne odradi svoj dio posla i utvrdi tko je u pravu, a tko u krivu.
Neobična zbivanja u susjedstvu
 Knežević je policiji ispričala da je razlog njezina postupanja nepoštivanje potpisanog ugovora od strane najmoprimca koji joj nisu platili dvije rate najamnine. Tu priču potvrdili su nam i susjedi koji već pet dana promatraju neobična zbivanja na kućnom broju 25. No do vlasnice kuće, Rade Knežević, nismo uspjeli doći, a u dvorišnom dijelu ispred samog ulaza u dom zatekli smo tri osobe među kojima i direktoricu, Bušljeta-Kelava. Ona, međutim nije željela komentirati ova događanja kazavši da će sve ispričati tek nakon što sud donese odluku, a do gospođe Knežević na katu kuće nije nas željela propustiti.  Napomenula je kako njezinim štićenicima baš ništa ne nedostaje i da oni ni na koji način nisu, niti će osjetiti posljedice sukoba na relaciji s najmodavkom.