Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Drva će “planuti” jer su najjeftinija

Autor: Irena Jurjević

04.09.2013. 22:00
Drva će “planuti” jer su najjeftinija

Foto: Zvonko KUCELIN



Prodajemo bukvu, hrast i grab. Bukva ide najbolje, metar prostorni je 370 kuna, cijena je ista kao i prošle godine. Vrsta drva kupuje se ovisno na što je tko naučio i kakvu peć ima. Ako imate kalijevu peć ide bukva, ako imate kamin ide hrast, kazuje Silvio Mandić


Ljeto je pri kraju, kupuju se drva, rade se izračuni što je najjeftinije. Nejnezgodnije je korisnicima centralnih grijanja koji usluge grijanja prostora i vode moraju plaćati tijekom cijele godine, neovisno o vlastitim potrebama i potrošnji.
S klimom manje posla
– Centralno grijanje se naplaćuje po veličini stana, primjerice mi zimi plaćamo 750 kuna, a ljeti nešto manje, iako ne značajno, oko 630 kuna. No, sve je to previše, govori jedan od stanara sa Smiljevca gdje su tzv. “Čačićevi stanovi”.
– Zbog takvih stvari u nekoliko situacija smo morali paliti i klimu, nezadovoljno odgovara jedan od stanara, od kojih su neki već počeli skupljati potpise za izuzeće centralnog grijanja iz njihovih stanova, a za što im je potreban pristanak svih stanara zgrade.
Za razliku od centralnog grijanja, ono na struju je ipak nešto fleksibilnije, pa tako građani sami odlučuju kada i koliko će ga koristiti. Cijene naravno variraju o pozicijama stanova, starosti zgrade, njihovoj izolaciji, počevši od tristo pa čak i do osamsto ili tisuću kuna mjesečno.
– Koristim klima uređaj za grijanje, no ne prečesto jer mi stan gleda na jug tako sunce preko dana odradi svoje, pojasnio nam je jedan stanar zgrada na Relji čiji troškovi struje 400-tinjak kuna mjesečno. Takvo grijanje mu odgovara jer je brzo i ne treba „puno posla”, za razliku od drva koja zahtijevaju više pripreme, ali su značajno povoljnija. Jedan prostorni metar košta oko 370 kuna, a građani uzimaju uglavnom oko pet do šest metara za cijelu godinu, čime se na grijanje tijekom godine izdvoji nešto manje od dvije tisuće kuna.
Peletiranje drva
– Prodajemo bukvu, hrast i grab. Bukva ide najbolje, metar prostorni košta 370 kuna, cijena je ista kao i prošle godine. Vrstu drveta kupuje se ovisno na što je tko naučio i kakvu peć ima. Ako imate kalijevu peć ide bukva, ako imate kamin ide hrast, kazuje Silvio Mandić koji drva prodaje tijekom cijele godine.
Tihomir Lovrić upozorio je na drugi detalj vezan uz ovogodišnju drvnu problematiku, a to je nedostatak drva. Ipak, ne iz građanske potražnje, već zbog sve veće pojave peletiranja drva.
– Gužva je sada stalna, pogotovo jer možemo govoriti i o nestašici drva. Posljednjih nekoliko godina to se posebno primjećuje, jer se dosta počelo raditi za pelete. Nekoliko postrojenja u Lici uzimaju velike količine upravo za to, nešto ostane no zato je gužva veća. Drva se dosta traže, trebala bi biti i skuplja, ali cijena je za sad ista, kazuje Lovrić koji procjenjuje kako je trenutačno potražnja dvostruko veća nego što postoji drva u ponudi.
– Grijanje na drva je ekonomičnije, prirodnije. Sigurno je da i cijena utječe na loženje drva, pogotovo jer je to danas još najjeftinija opcija, zaključuje.
On osobno prodaje bukvu, grab i hrast. Bukve ide najviše, kaže, obuhvaća oko 60 posto prodaje.
– Nje ima više, a ona je i ekonomičnija. Grab je s druge strane dosta skuplji, recimo od 30 do 40 kuna, nema ga, ili se nalazi na udaljenijim predjelima što diže troškove prijevoza. Iako je on nešto i kvalitetniji jer dulje zadržava žar, pa tako svatko uzima kako mu odgovara, kaže Lovrić.