Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iskaz svjedoka ispituje Odjel za ratne zločine

Autor: Siniša Klarica

04.09.2013. 22:00
Iskaz svjedoka ispituje Odjel za ratne zločine


Edo Despot, Ilija Križić i Rade Punoš, podnijeli su nedavno kaznenu prijavu protiv Milana Miće Ostojića, prijeratnog rukovoditelja svih odašiljača i repetitora “Odašiljača i veza Hrvatske radio televizije” na zadarskom području. Podsjetimo se, Despot i Križić su bili djelatnici Hrvatskog telekoma na odašiljaču Ćelavac na Velebitu, a Punoš je bio rukovoditelj odašiljača HRT-a. Po riječima Ede Despota, a nakon članka u Zadarskom listu, oni su se na taj korak odlučili jer su zbog postupanja Miće Ostojića bili izravno životno ugroženi kada se nakon zauzeća odašiljača Ćelavac i ustvrdilo da HRT i dalje nesmetano emitira svoj program, iako su četnici već bili postavili svoje uređaje.
Despot je iskoristio jednu pomutnju u redovima Srba te je premostio TV-signal preko poštanskih HT-a, točnije telekomunikacijskih uređaja Hrvatskih pošta, koji su RTV signal dalje prenosili ka odašiljaču Labištica, ponad Trogira. Gnjevni zbog nemogućnosti isključenja signala HRT-a, pripadnici srpske paravojske su tražili žrtvu i htjeli ubiti Despota i Križića, jer su jedini ostali na Velebitu. Djelatnici HRT-a koji su bili u smjeni na odašiljaču, Slavko Marfat i Branko Hofman, uspjeli su nešto prije pobjeći i tako se spasiti sigurne pogibelji.
Po Despotu, Ostojić je kriv jer je znao za zauzeće Ćelavca, pa je djelatnika srpske nacionalnosti, stanovitog Gaćešu, prije isteka smjene opozvao s Ćelavca, znajući da će na njegovo mjesto doći Hrvati, Hofman i Marfat, za koje je mislio da su ionako “potrošna” roba, iako je Marfatu bio kum. Uz to, dodaje Rade Punoš, Ostojić je neprijatelju odao tajnu da se s Ćelavca ometa Radio Knin.
Sreća je u svemu, kaže Despot, što su na Ćelavcu bili i pripadnici JNA, te mu je jedan vodnik dao dvojicu vojnika, kao zaštitu da ga ne ubiju razulareni pripadnici srpske paravojske. U tom trenutku, Kržić i Despot nisu znali da se u Splitu vrše intenzivni pregovori o razmjeni, pa su na temelju toga oni, u konačnici ipak pušteni iz jedne vrste “zarobljeništva”.
Čašu je prelila kap kad su ovog ljeta vidjeli Miću Ostojića kako nesmetano dolazi u Zadar, gdje je navodno zatražio obnovu i legalizaciju svojih, privatnih objekata u Gračacu gdje je prije rata živio.