Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Božica bi rado bila lončarica i tkalja

04.09.2016. 22:00
Božica bi rado bila lončarica i tkalja


Povijesnim spektaklom ‘Anno: Ljeta gospodnjeg 925.’ RTL je u subotu navečer otvorio vrata davne prošlosti , a gledatelji su nakon nestrpljivog isčekivanja upoznali 16 kandidata iz cijele Hrvatske. Oni će se nositi sa svim blagodatima, ali i mukama ranog srednjeg vijeka, kada je kralj Tomislav i njegov vjerni knez Krševan vladao Hrvatskom pa tako i dvorcem Ribnik, u kojem će naredna četiri mjeseca boraviti njegovi ‘podanici’.
Kandidati su imali zakazan ‘randes voux’ u obližnjoj crkvici,gdje ih se na koncu okupilo njih 16. Među njima je i dvoje kandidata sa zadarskog područja.
Božica Jurkić iz Gračaca majka je petero djece, a ima 51 godinu. Božica je bila dragovoljac Domovinskog rata, gdje je upoznala svog supruga s kojim je u sretnom braku. U srednjem vijeku rado bi bila lončarica i tkalja.
Posljednji je u crkvu ušao Ante Jović iz mjesta Jovići kraj Ražanca pokraj Zadra. Profesionalni je vozač i otac dvoje djece koji je završio nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i prometnu školu. Ante kaže da je jako povezan s prirodom, a obožava hodati bos. Vidi se kao najniži član klana, ali i kao plemić, pa bi se volio okušati u objema ulogama. U show se prijavio jer voli izazove, u slobodno vrijeme odlazi u divljinu, a boravak u 10. stoljeću će mu lakše pasti jer se kod kuće bavi poljoprivredom i stočarstvom. Ima mnogo neostvarenih želja, no samo jednu osobinu koji ne podnosi kod drugih – licemjerje.
Iako se do sada ovih 16 kandidata nikada nije vidjelo niti upoznalo, dvije su se djevojke ipak prepoznale ostavši u šoku kada su shvatile da su se obje prijavile za show. Naime, dvije buduće podanice kralja Tomislava, Kristina Mitak i Sanja Behtan znaju se iz djetinjstva, što je sve kandidate iznenadilo, a naročito njih dvije kada su shvatile da zajedno odlaze u daleku prošlost. Uzbuđenju nije bilo kraja, naročito kada su stigli pred dvorac Ribnik, gdje ih je na velikim ulaznim vratima dočekala poruka da se sakriju iza bunara čim uđu u dvorište dvorca.
Sve je to bilo s razlogom, jer kada su ušli, dočekao ih je pravi povijesni vremeplov! Kralj Tomislav i knez Krševan taman su se borili protiv Bugara ne bi li zauzeli dvorac. Koplja, sjekire, mačevi, vatra, krv, vriskovi – prava bitka vodila se pred očima 16 kandidata koji su, blago rečeno, ostali zabezeknuti vireći iza bunara suočeni s povijesnom bitkom.