Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Katehetski dan pod geslom – “Milosrdni kao otac”

04.09.2016. 22:00
Katehetski dan pod geslom – “Milosrdni kao otac”


U Ninu se u subotu okupilo preko 150 svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, vjeroučitelja i kateheta. Predvodio ih je nadbiskup mons. Želimir Puljić u sklopu obilježavanja 500. godišnjice ukazanja Gospe od Zečeva. U dvorani Doma kulture na prigodan način obilježen je jubilarni 40. po redu Katehetski dan Zadarske nadbiskupije i to ove godine pod geslom – “Milosrdni kao otac”.
Nazočne je pozdravio voditelj i moderator skupa predstojnik Katehetskog ureda pri Zadarskoj nadbiskupiji mr. don Gašpar Dodić. Pored zahvale svima na odazivu posebnu zahvalu uputio je nadbiskupu Puljiću, ninskom župniku i dekanu don Boži Barišiću, ravnatelju zadarskog Caritasa don Ivici Jurišiću i njegovom timu kao i glavnom predavaču dr. sc. Boži Lujiću koji je poslije održao izuzetno predavanje na temu “Božje milosrđe: Izvorište i princip Božjega i ljudskoga djelovanja”.
Posebnu težinu imale su riječi nadbiskupa Puljića.
– Kao svećenici katehete mi smo pozvani objaviti i svjedočiti to lice milosrđa. Kad su stari duhovni pisci govorili o katehetama i teolozima onda su isticali kako oni prvenstveno ne govore o Bogu nego govore s njime. Takav je uz ostalo bio i sv. Grgur Veliki, papa kojeg danas liturgija spominje, a takva je bila i Majka Terezija. U vremenu današnjem koje je slično Grgurovom, mi smo braćo svećenici i katehete pozvani biti isti promotori. Našoj zajedničkoj odgovornosti posebno se povjeravaju naši mladi, koji su nada i budućnost ovog kraja, crkve i naroda. Oni ne samo u njihovim roditeljima već i u nama svećenicima i katehetama gledaju svoje uzore. Našim dekretom i mandatom mi zapravo zastupamo u župnoj zajednici, zbornici i učionici riječ Božju. Budimo stoga zahvalni za milost što možemo govoriti i tumačiti o silnim djelima što ih učini Gospodin. Neka upravo svevišnji trajno blagoslovi vaš rad i neka vas u tom svetom poslu prati uz pomoć i zagovor svetog Krševana i vrsnog odgojitelja i katehete sv. Stošije, rekao je uz ostalo nadbiskup Puljić čije su izlaganje na kraju okupljeni popratili snažnim i dugotrajnim pljeskom.
Nakon što je prvi dio odrađen u Domu kulture sudionici skupa su se preselili u novoizgrađenu župnu vjeronaučnu dvoranu gdje se nastavilo sa radom u skupinama. Radni i službeni dio okončan je zajedničkim okupljanjem sudionika i stanovnika Nina na svetom misom u svetištu sv. Anselma. Sudionici 40. Katehetskog dana Zadarske nadbiskupije s posebnom poznornošću su i razgledali ninske znamenitosti.