Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pozivi spašavaju živote

04.09.2016. 22:00
Pozivi spašavaju živote


Zapalio se mercedes u tunelu Sveti Rok i sada se trenutačno stvorila kolona duga oko dva kilometra. Srećom, nitko nije ozlijeđen, pa nije trebalo zvati službu Hitne pomoći, ali smo odmah obavijestili kolege u ispostavi Sveti Rok, odnosno Tehničku jedinicu u Maslenici koji tamo imaju dežurnu vatrogasnu službu – pojasnila je Jasminka Krga dežurna voditeljica smjene Županijskog centra 112 zadarskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.
Donedavno u zadarskom Centru 112 radili su samo muškarci, no to se posljednjih par godina promijenilo i osim Jasminke Krge zaposlene su još tri žene – Višnja Tomas, Venera Šare i Doris Klešnik. Sve su one prije toga radile u nekoj od državnih službi, pa su poput Jasminke zatražile premještaj i postale ravnopravan dio ekipe Centra 112 u Zadru.
Ravnopravnost na djelu
– Zadovoljna sam poslom, radnom atmosferom i kolegama. Posao je zahtjevan, iznimno odgovoran i jako stresan, ali na neki sam način na to i naviknula jer sam prije toga 20 godina radila u PU zadarskoj. Ovdje sam sada već godinu i četiri mjeseca. Radimo u “turnusima” po 12 sati i to na način da kada radimo po 12 sati dnevno onda smo sljedećega dana slobodni, a kada radimo noćnu smjenu onda imamo slobodna dva dana – pojašnjava Jasminka Krga.
Iako educirani i pripremljeni na vrlo veliku razinu napetosti i stresa, operaterka otkriva kako se čovjek na ljudske tragedije i nesreće s kojima se svakodnevno suočava ipak, ne može naviknuti. Rekla je kako je do sada, od kada je u Centru 112, bilo nekoliko teških i bolnih poziva koje nikada neće zaboraviti, ali o tome ni danas, nije mogla razgovarati. A, stres liječi – trčanjem.
– Svi mi koji radimo ovakve ili slične poslove moramo imati neki “ispušni ventil” kako bismo i dalje mogli normalno funkcionirati. Moja je antistres terapija, trčanje na Višnjiku – otkriva Jasminka Krga dok njezin šef – pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Zadru Siniša Filipović dodaje, kako i oni imaju svoj “team building”. Povremeno, kada su slobodni nađu se i druže u nekom drugom okruženju, izvan prostora svojih radnih mjesta.
Potreban primjereniji prostor
A, upravo problem prostora zadarskog Županijskog centra 112, posljednjih se mjeseci aktualizirao jer Siniša Filipović zajedno sa suradnicima zapravo već godinama pokušava taj problem riješiti. Centar je, naime, smješten u podrumskim, sklonišnim prostorijama jedne zgrade na Voštarnici još od prije Domovinskog rata.
– Intenzivno radimo na tome i rješavanje problema prostora za rad nam je jedan od prioriteta. Prostori gdje bi se mi potencijalno, mogli smjestiti su ili državni ili pak, u vlasništvu Ministarstva obrane. Kao što je javnosti poznato MORH je prostore koji mu više ne trebaju prepustio Državnoj upravi za upravljanje državnom imovinom, a mi smo zahtjev odavno uputili pa vjerujemo da bi se to trebalo konačno u skoroj budućnosti i riješiti. Nama bi trebao prostor negdje opet oko ove lokacije, od oko 250 metara četvornih – mišljenja je Filipović.
U zadarskom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje zaposleno je sveukupno 15 ljudi, a njihov je rad organiziran kroz dva odjela – Odjela za preventivne i planske poslove čiji je voditelj Miroslav Andrić i Županijskog centra 112.
Taj je broj općepoznat i mnogima je spasio život, a i ovoga je ljeta, kako to obično ljeti i biva, “zvonio” puno više i češće nego u ostatku godine iako, kako naglašava Filipović, gužva je bila uobičajena i ova sezona nije bila ništa žešća od prethodnih.
Tri ljetna mjeseca uvijek najviše posla
– Ovoga smo ljeta imali nekoliko jačih bura pa je bilo traganja i spašavanja na moru ali bilo je i na kopnu. Od početka godine prema našoj kategorizaciji događaja koordinirali smo vezano za traganje i spašavanje u 36 slučajeva na kopnu i 57 na moru. Imali smo tijekom ta dva ljetna mjeseca špice sezone i pet koordinacija zbog potrebe hitnog, helikopterskog prijevoza. Što se tiče vatrogasnih događaja, od početka godine koordinirali smo u preko 600 vatrogasnih događaja, od čega samo tijekom ova tri ljetna mjeseca preko 300 puta. Što se pak, tiče potreba za koorodinacijom oko medicinskih intervencija do lipnja – prosječno, dnevno imamo 500-tinjak poziva, a onda se u lipnju taj broj počne povećavati. Tako smo u lipnju ove godine imali 695 događaja kada je trebala intervenirati hitna pomoć, u srpnju 1.117 te u prošlom mjesecu 1.135 medicinskih koordinacija – rekao je pročelnik Filipović.
No, osim što je njihovo glavno sredstvo za rad – slušalica, vrlo često održavaju i vježbe zaštite i spašavanja pa su tako nedavno imali terensku vježbu u slučaju razornog potresa u koju su bili uključeni stožeri civilne zašite Županije kao i pet općina.
Kako je na kraju pojasnio Filipović, sve jedinice lokalne samouprave su dužne provoditi vježbe jer je njihov zadatak biti uvijek spreman na sve izvanredne situacije, a njihova misija – spašavanje ljudskih života…