Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadrani, ne potpisujte nikakve ponuđene obrasce!

04.09.2016. 22:00
Zadrani, ne potpisujte nikakve ponuđene obrasce!


Ukoliko vam netko tijekom šetnje gradom bez riječi tutne nekakav obrazac za potpis u korist Saveza gluhonijemih, budite oprezni i provjerite što potpisujete, jer to ne potječe od nas, a ni od našeg krovnog saveza, upozorava Miki Savić, tajnik Udruge osoba oštećenog sluha Zadar kojem se viješću o spomenutoj praksi nedavno obratila jedna građanka.
Ona se, name, potužila kako u Zadru posljednja dva, tri tjedna intenzivno viđa mlade ljude, djevojke i mladiće u dvadesetim i ranim tridesetim godinama koji, predstavljajući se kao gluhonijeme osobe na parkiralištima, traže od prolaznika da potpišu obrazac koji nose sa sobom. U gornjem predjelu obrasca je logo s hrvatskom zastavom, simbolom EU i invalidskim kolicima te natpis koji glasi otprilike “Savez udruga gluhonijemih osoba”, prepričala je građanka koja je u jednoj prilici, kaže, pokušala i fotografirati obrazac mobitelom, no osoba koja je u tom trenu tražila potpis brzo je pobjegla.
– Želim upozoriti građane da Udruga osoba oštećena sluha ne organizira ništa takvo, a sigurni smo kako ni Hrvatski savez gluhih i nagluhih kojem pripadamo ne organizira nešto ovakvo. Najvjerojatnije se radi o prijevari pa upozoravamo građane da ne nasjedaju i ne daju svoje potpise, poručio je Savić te dodao kako njihova udruga kada provodi neku akciju, to radi javno, transparentno, s pečatom, OIB-om udruge, te drugim informacijama o udruzi, poput adrese i žiro računa.
– Nažalost, sve više se susrećemo s ljudima koji na račun gluhosti uzimaju novac drugima, dok oni kojima je to uistinu potrebno ostaju uskraćeni za bilo kakvu vrstu pomoći. Jer, oni koji budu prevareni više ne vjeruju i teško opet pomažu, pa i onima kojima to stvarno treba.
Zbog čega bi se mogao tražiti nečiji potpis, Savić ne zna. Do njega su, kaže, pristigle jedino nepouzdane informacije kako se radi o osobama koje su iz inozemstva.
Ovu pojavu provjerili smo i u PU zadarskoj koja za sada nema nikakvih prijava, doznajemo od glasnogovornika Elisa Žodana.
– Prije nego se nešto usmjeri prema prekršajnom ili kaznenom odgovaranju trebalo bi znati sve činjenice. Nikakvih dojava do sada nismo zaprimili, no ovim putem pozivamo sve građane da prijave bilo što sumnjivo, poručio je Žodan, uputivši građane i na aplikaciju ePolicija, dostupnu na stranicama MUP-a putem koje građanin može fotografirati sumnjiv događaj bilo koje vrste koji se onda automatski proslijeđuje Operativno-komunikacijskom centru. Centar pak direktno upućuje policajce na teren. Naime, aplikacija koristi i GPS koordinate.
– Svaka komunikacija nama je jako bitna i svaka dojava nam je zanimljiva, jer može biti vrlo korisna. A i mi na terenu ne možemo imati toliko policajaca, koliko dobronamjernih građana s pametnim telefonima, poručio je glasnogovornik PU zadarske.