Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Joachim von Rost ponovno u Zadru

04.10.2010. 22:00
Joachim von Rost ponovno u Zadru


U organizaciji Aikido kluba Donat ovih se dana održava seminar na kojem gostuje poznati aikido majstor 4. dan Joachim von Rost. Ovaj Austrijanac s prebivalištem u Švedskoj, bio je učenik Koichi Toheia, koji je pak bio učenik osnivača aikida Morihei Ueshibe. Tohei se kasnije odvojio od svog učitelja i osnovao granu Ki-Aikido kojoj pripada i Aikido klub Donat Zadar kao i von Rostov klub u Stockholmu Ki-No 13 Kenkykai.
– Ovo je moj četvrti dolazak, a već drugi međunarodni seminar koji organiziram u Zadru. Sve je počelo organizacijom seminara na Velebitu gdje sam upoznao Renatu Ruić iz Aikido kluba Donat koja me zamolila da održim seminar i u Zadru – kaže Joachim von Rost.
Šveđanin se aikidom bavi 23 godine, nakon intenzivnog  bavljenja judom. No na judo su ljudi rijetko dolazili. S aikidom je već bila druga priča. Joachim von Rost kaže da se u zajedničkom prakticiranju i vježbanju aikida na seminarima poput zadarskih otkrivaju novi potezi, nova bacanja, sve uz puno dobre zabave i druženja.
– Za aikido nije bitno, kako je to uvriježeno kod nekih, iskorištavanje tuđe snage da bi ga porazio. Zato u ovom sportu nema natjecanja. U aikidu sam razvijaš svoje pokrete, a u ovoj vještini čovjek nauči više o sebi. Napose o interakciji s drugima, a ne o iskorištavanju nekog drugog – u nekoliko je rečenica von Rost objasnio bit aikida.
Polaznici njegova seminara imali su to prilike provjeriti ovih dana kad je majstor aikida svoje umijeće demonstrirao Zadranima u dva dnevna rasporeda po šest sati vježbanja. Joachim von Rost, inače menadžer u filmskoj industriji, kao i mnogi Europljani posljednjih godina na prvi se pogled zaljubio u Zadar i velika mu je želja uskoro se preseliti u Zadar.