Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studenti krenuli s potpisivanjem peticije

04.10.2010. 22:00
Studenti krenuli s potpisivanjem peticije


Zadarski studenti su u glavnoj zgradi Sveučilišta, Novom kampusu i zgradi odjela za ekonomiju krenuli s potpisivanjem peticije protiv nedavno donesenih odluka Senata. Peticija se prvenstveno protivi pragu od 60 bodova koji nije jednak s drugim sveučilištima u Hrvatskoj, a koji se kreće od 43 do 55, zatim školarinama u tzv. ‘slobodnom semestru’ koji bi trebao biti besplatan nakon pete, odnosno druge godine, te školarinama za studente koji studiraju starom sustavu bez obzira koliko godina su studirali i koliko im je ispita ostalo, kazala je predsjednica Studentskog zbora Ana Šašek.
– To su za sada tri prve točke, no one će se proširivati, a nastojat ćemo sve to u konzultaciji s pravnikom poduprijeti i stavkama zakona, budući da smo upozoreni da se s nekim odlukama Senata krši Pravilnik o studiranju, dodala je Šašek.
Odaziv potpisivanju peticije prvog dana je bio dosta dobar, a studenti će peticiji moći odazvati tijekom naredna dva tjedna, i to od 8 do 12 sati ujutro, te od 14 do 18 sati popodne:
– Nakon toga peticija će se zajedno s tekstom radne skupine koja se bavi zakonima uputiti prema Senatu. Cilj nam je skupiti što više potpisa, odnosno potpise svih studenata Sveučilišta, budući da su to problemi svih. Vjerujem, ukoliko se Senatu uruči peticija s potpisima šest tisuća studenata, da bi se nešto moralo promijeniti, kazala je Šašek.
Inače, ovog četvrtka u Zadru će se održati i sjednica Hrvatskog studentskog zbora na kojoj će biti prisutni predsjednici studentskih zborova svih sveučilišnih gradova:
– U konzultaciji s drugim predsjednicima studentskih zborova dobila sam informacije da postoje slični problemi i na drugim hrvatskim sveučilištima, pa tako postoji mogućnost da se i preko Hrvatskog studentskog zbora krene s peticijom na razini države koja bi se potom uputila nadležnom ministarstvu. Jer, zbog neusklađenosti ‘bolonje’ proizlaze svi naši problemi, zaključila predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.