Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Filipjanska “Uređena zemlja” 15 milijuna kuna

04.10.2011. 22:00
Filipjanska “Uređena zemlja” 15 milijuna kuna


Pri kraju je katastarska izmjera svih zemljišnih čestica na području k.o. Sv. Filip i Jakov na površini od preko 1.150 hektara. Za k.o. Raštane, koja obuhvaća oko 1.112 hektara, radovi će se svečano otvoriti 14. listopada. Treća faza izrade katastra nekretnina je u najvećoj katastarskoj općini Turanj, kaže Pedisić


Zbog katastarske izmjere i sređivanja zemljišnih knjiga Općina Sv. Filip i Jakov prije dvije i pol godine u sklopu projekta “Uređena zemlja” potpisala je ugovor s Državnom geodetskom upravom. Radi se o katastarskoj izmjeri na području ove općine, a investicija je “teška” oko 15 milijuna kuna.
– Ove izmjere Državna geodetska uprava financira s oko 40 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 60 posto vlasnici parcela i Općina, ističe načelnik Igor Pedisić.
Zadnji vlak
Važno je napomenuti da je stanje katastarskih i zemljišnih knjiga još uvijek loše, s obzirom na to da je većina postojećih katastarskih planova stara više od 150 godina. Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra pod nazivom “Uređena zemlja” je nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra Vlade Republike Hrvatske, a obuhvaćao je ukupne aktivnosti koje provode Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava radi modernizacije i sređivanja stanja registracije nekretnina u RH. Filipjanci su prije dvije i pol godine uhvatili gotovo “zadnji vlak” za projekt “Uređena zemlja”.
– Pri kraju su poslovi na katastarskoj izmjeri svih zemljišnih čestica na području k.o. Sv. Filip i Jakov na površini od preko 1.150 hektara. Idućeg tjedna, točnije 14. listopada svečano će se otvoriti početak radova za k.o. Raštane koja obuhvaća oko 1.112 hektara. Radove će izvoditi Geoprojekt d.d. Opatija. Treća faza izrade katastra nekretnina je u najvećoj katastarskoj općini k.o. Turanj na čak 2.577 hektara, navodi Pedisić.
Na početku katastarske izmjere je vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer vlasnici moraju kvalitetno označiti svoje parcele za zračno snimanje.
– S obzirom na to da je ovo prva katastarska izmjera još od doba Austro-Ugarske Monarhije, možete samo zamisliti koliko je to do danas zakomplicirano. Osim toga, većina mještana ni sa svojom rodbinom i ukućanima nije se dogovorila oko zemljišta, a to onda znatno otežava proces, kazao je načelnik Pedisić, naglasivši da je ovo izvrsna prigoda da se otklone sve nejasnoće te da se konačno osnuje nova zemljišna knjiga iz koje će biti izbrisani svi oni prethodnici koji su umrli.
Temeljni registar
Problem katastra koji ne prati stvarno stanje i zastarjelih zemljišnih knjiga sve je izraženiji, a nije rijetkost da se komplikacije oko vlasničkih odnosa povlače i po nekoliko desetaka godina. Stvarni vlasnici svoje vlasništvo ne mogu dokazati i zbog toga ne mogu ni raspolagati svojim kućama, drugim vrstama građevinskih objekata i zemljišnim parcelama.
– Problem je to koji ne pogađa samo privatne osobe, nego i samu državu, odnosno jedinice regionalne i lokalne samouprave. Nerijetko se događa da se zbog vlasničkih odnosa odugovlače neki važni javni projekti, rekao je Pedisić upozoravajući da se stanje ne može srediti bez suradnje s građanima. Napominje i da je vrlo pozitivno što se promijenio odnos prema vlasništvu jer se sve više uviđa da treba raščišćavati vlasničke i s njima povezane odnose.
Spor je to i mukotrpan posao, ali ide, i naselja pomalo dobivaju prave katastarske podatke, koji su temelj sigurnosti u pravnome prometu nekretnina. Naime, katastar i zemljišne knjige su jedni od temeljnih registara na kojima počiva pravna država.
– Transparentnost i pristup digitalnim katastarskim i zemljišno-knjižnim informacijama nužnost su za funkcioniranje e-Uprave te za druge suvremene usluge koje će hrvatski državljani očekivati s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, zaključuje Pedisić dodajući da su od katastarske izmjere očekivanja velika i dugoročna.


  SPAJANJE KATASTRA I GRUNTOVNICE




Na zapadnom potezu prema Zadru poslovi na izmjerama i osnivanju zemljišnih knjiga završeni su u Privlaci, Vrsima, Ninu, Zatonu, Poljicima, Petrčanima. S južne strane gotov je Sukošan s Debeljakom i Goricom. Nadalje, Diklo i Bibinje, kao i Novi Zadar rađeni su još u bivšoj državi, ali Zadar je narastao i bit će u tome dijelu još posla. Na sjevernijoj strani županije zemljišne knjige prvi je dobio otok Vir. U tijeku su projekti u Ražancu, Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu, Kolanu, na otoku Pašmanu, u Posedarju, Pridragi, Kukljici, Salima… Spajanje katastra i gruntovnice trenutačno se provodi u Požegi i Zadru.


  ZAJAM 16,5 MILIJUNA EURA


Prije mjesec dana Vlada RH i Ured Svjetske banke u Republici Hrvatskoj potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 16,5 milijuna eura, 20 godina s počekom od četiri godine, za projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije u Hrvatskoj. Projekt se nadovezuje na izvedeni sedmogodišnji projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja”, kojim se pomoglo uspješnom dovršetku prve faze reforme u području zemljišnih knjiga i katastra u RH.