Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gavran postao zvijezda vodilja

04.10.2011. 22:00
Gavran postao zvijezda vodilja


U imenu Damira Tomljanovića Gavrana i imenima svih onih koji su se na poseban način isticali među nama, odražava se svako ime koje je na bilo koji način u najtežim trenucima za domovinu, doprinijelo njegovoj slobodi. Ta imena postaju simboli, postaju zvijezde vodilje i primjer kako dostojanstveno živjeti, rekao je Željko Turić


Mali trg ispred Osnovne škole Zadarski otoci dobio je sinoć ime velikog hrvatskog junaka iz Domovinskog rata Damira Tomaljanovića Gavrana. Ploču s natpisom trga koji nosi Gavranovo ime zajednički su otkrili njegova majka Marija i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Imenovanje trga na zadarskom predjelu Bili brig kruna je napora udruge nekadašnjih vojnih instruktora iz Šepurina koja nosi Gavranovo ime. Kako je u uvodu svečanosti rekao tajnik Udruge SGSOD Damir Tomljanović Gavran Željko Turić, imenovanjem trga željelo se podsjetiti na vrijeme u kojem su živjeli heroji.
– U imenu Damira Tomljanovića Gavrana i imenima svih onih koji su se na poseban način isticali među nama odražava se svako ime koje je na bilo koji način u najtežim trenucima za domovinu, doprinijelo njegovoj slobodi. Ta imena postaju simboli, postaju zvijezde vodilje i primjer kako dostojanstveno živjeti, rekao je Željko Turić pozdravivši posebnim pozdravom nepravedno utamničene branitelje i generale na čelu s Antom Gotovinom.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Senja Darko Nekić. Nekić je podsjetio da je 2008. otvorena ulica u Zagrebu koja nosi Gavranovo ime. Godinu dana kasnije to se dogodilo u Senju, a ove 2011. u Zadru se otvara trg. Senjski gradonačelnik je izrazio nadu da će sljedeće godine u Krivom Putu, rodnom mjestu Damira Tomljanovića, biti otvoren spomen-dom. Njegov kolega, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Gavranova ulica u Zagrebu spaja dva najljepša mosta u Zagrebu, Most mladosti i Most slobode.
– Da nije bilo Franka Lisice, Blage Zadre, Andrije Matijaša „Pauka”, Damira Tomljanovića Gavrana i njihove žrtve te žrtve tisuće njihovih suboraca, teško da bi danas imali suverenu i neovisnu državu. Pitam se u ovom trenutku tko nam može uzeti pravo da se prisjećamo naših najzaslužnijih sinova koji su položili svoje živote. Nakon zabrinjavajućih presuda i nepravednih kazni dužan sam kazati tisućama hrvatskih vitezova, kako u ratu, tako i u miru, da dostojanstvo i čast ne može nitko umanjiti koliko god se trudili i u zemlji i u inozemstvu, rekao je između ostalog zagrebački gradonačelnik koji se nada pozivu kada se jednog dana, na istom trgu, bude otkrivala bista Damira Tomljanovića Gavrana. 
O Gavranovom ratnom putu govorio je brigadni general u mirovini Tomo Medved koji je podsjetio da je Gavran bio jedan od mnogih mladića koji su se 1990. javili u tadašnju 1. A brigadu Tigrovi u Rakitju. Nažalost, njegov ratni put završio je na obroncima Velebita u obrani zadarskog kraja.
Svečanost otvaranja uveličali su nastupom klapa Intrade, KUD Debeljak i Zoran Jelenković. Dijelove iz dnevnika Franka Lisice čitao je njegov brat Marin Lisica. Pjesmu “Vojnik ne smije plakati” recitirao je Ante Nadomir Šutra.


 NA DANAŠNJI DAN ZADAR JE OBRANJEN




Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić sjetio se 4. listopada kada je počela srpska agresija na Zadar i dana kada su baš nedaleko od trga, na obroncima Bilog briga zaustavljeni u namjeri da osvoje Zadar.
– Agresiju na Zadar počela je vojska koja se upregla u velikosrpska kola i kojoj se priključilo sve što je moglo u stvaranju „Velike Srbije”. Jedan od značajnih ciljeva bio je i Zadar. No, upravo na sutrašnji dan Zadar je obranjen. To je bio presudni trenutak za opstojnost grada. Za to mi u svakom trenutku iskazujemo poštovanje prema legendama Domovinskog rata, a jedna od njih sigurno je i Damir Tomljanović, rekao je zadarski gradonačelnik.