Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kad se pitate tko su junaci Domovinskog rata, sjetite se Nenada

04.10.2011. 22:00
Kad se pitate tko su junaci Domovinskog rata, sjetite se Nenada


Od danas jedna od zadarskih ulica na Plovaniji zvat će se imenom hrvatskog branitelja Nenada Mataka Mehe. Gradsko vijeće Zadra još je u srpnju donijelo odluku o imenovanju ove ulice imenom poginulog hrvatskog viteza koji je potekao baš iz ovog zadarskog kvarta. Ploču s imenom ulice zajednički su otkrili Matakova majka Ana i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Svečanost je upriličena u nazočnosti članova velikog broja braniteljskih udruga, a inicijativa o imenovanju došla je iz udruge nekadašnjih vojnih instruktora iz Šepurina SGSOD „Damira Tomljanovića Gavrana”.  Nakon čitanja Matakovog ratnog puta koji se nažalost završio 1993. na ličnik obroncima Velebita skupu se obratio general bojnik u mirovini i pripadnik 1. GBR Tigrovi Tomo Medved.
– Nenad Matak pripada generaciji prvih hrvatskih poicajaca koji su se stavili na raspolaganje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Matak pripada generaciji koja je najzaslužnija za stvaranje Domovine i pri tom je dao ono najsvetije i najvrijednije, svoj život. Često se u javnosti postavlja pitanje gdje su junaci Domovinskog rata. Jedan od njih je Nenad Matak Meho. Zato žitelji ovog prelijepog i junačkog Zadra te prolaznici ovom ulicom, svaki put kad prođete sjetite se bojnika Mataka. Sjetite se hrabrog zapovjednika koji je branio svoj grad Zadar i svoj Velebit. Pronosite istinu o borbi i hrabro i ponosno kročite po ovom napačenom tlu Hrvatske, rekao je u emotivnom govoru general Tomo Medved.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Vrančić za kojeg kažu da je inicijator nove politike imenovanja gradskih  ulica imenima heroja iz Domovinskog rata. Naime, danas mala i pomalo zabita, kaže Vrančić, ulica Nenada Mataka uskoro ide u rekonstrukciju kao jedna od glavnih zadarskih prometnica.
– Ovi dani koje danas slavimo bili su sudbonosni za ovaj grad. Sve je visilo o niti i da je drukčije završilo, bila bi to tragedija slična Škabrnji i Vukovaru. Međutim, mladić od 20 godina, Nenad Matak, pun domoljublja koje je ponio iz svoje obitelji, daje sebe za svoju Domovinu znajuči da smo i lošije naoružani i da je neprijatelj jači. Ovakvi heroji zaslužuju svaku našu pažnju, a mi koji vodimo ovaj grad, nastojimo se i kroz ovaj čin odužiti našim herojima i junacima Domovinskog rata , rekao je između ostalog zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Nakon svečanosti, na zadarskom groblju Belafuža položeni su vijenci na njegov grob.