Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Virski proračun smanjen za 7 milijuna kuna

04.10.2011. 22:00
Virski proračun smanjen za 7 milijuna kuna


Od legalizacije objekata smo očekivali 15 milijuna kuna, ali ona se još nije dogodila. Ta sredstva nitko nam neće oduzeti kad se krene u taj projekt. Završit ćemo projekte vodovodizacije i kanalizacije, pitku vodu ćemo imati u prvom kvartalu iduće godine. Izgradit ćemo ambulantu, dječji vrtić, kazao je načelnik Kapović


Općinski vijećnici predvođeni predsjednikom Matom Radovićem (HSLS) odradili su sjednicu sa 19 točaka dnevnog reda što, kako je rekao oporbeni vijećnik Šime Buškulić, (HSP) na jednoj sjednici ne bi uspješno odradio ni Hrvatski sabor.
Pročelnica općinskog Odjela za financije Ljiljana Vučetić kazala je da se od ukupno planiranih ovogodišnjih 41,1 milijun kuna u prvih šest mjeseci u općinsku blagajnu slilo 10,8 milijuna kuna ili 26 posto, dok se u isto vrijeme potrošilo 8,9 milijuna kuna.
Kapovićevi planovi
Obrazlažući vijećnicima razloge zbog čega je prikupljeno samo ovoliko sredstava, općinski načelnik nezavisni Kristijan Kapović, rekao je da se to prije svega dogodilo jer su znatna sredstva i to 10 milijuna kuna smanjena s osnove komunalnog doprinosa.
– Duboko smo ušli u drugi dio godine i ja vas želim uvjeriti da trenutačno na računu imamo 7,7 milijuna kuna uz to što smo prije neki dan platili oko 3 milijuna kuna dospjelih obaveza. Od legalizacije objekata smo očekivali 15 milijuna kuna, ali ona se još nije dogodila. Ta sredstva nitko nam neće oduzeti kad se krene u taj projekt. Ja odgovorno tvrdim da ćemo mi završiti projekte vodovodizacije i izgradnje kanalizacije, u što smo do sada uložili oko 40 milijuna kuna, i da ćemo pitku vodu na otoku imati u prvom kvartalu iduće godine. Izgradit ćemo ambulantu, dječji vrtić, mrtvačnicu i kapelu na groblju i ostale brojne sadržaje. Od odaslanih 9.000 obavijesti vlasnicima kuća i vikendica za priključak na vodu i kanalizaciju, koji će zajedno koštati 14.700 kuna, do sada smo primili pozitivne odgovore od njih oko tisuću. Svako tko iznos plati u roku od 15 dana imati će popust od 35 posto, a tko plati u roku 12 mjeseci imat će popust od 25 posto. Kad bi svi platili u roku od 15 dana, mi bismo ostvarili dobit od 9 milijuna kuna. No, svjesni smo da to neće ići tako glatko i mi tu očekujemo inkasirati najmanje 5 milijuna kuna, rekao je načelnik Kapović, ističući da im ide dobro.
– Mi smo jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koja posluje pozitivno i koja nije u gubicima. Nismo nerealno planirali na nečijim obećanjima i čekali da nam nešto padne s neba. Mi smo istovremeno ulagali u kadrove da bi nam uprava bila ovako učinkovita, ustvrdio je načelnik Kapović.
Raspravu je po ustaljenoj praksi otvorio oporbeni vijećnik Šime Buškulić (HSP), rekavši da se samo govore prazne fraze kako novca ima, a da istovremeno u zadnjih deset godina vladajuća koalicija (HSS-SDP-HSLS) s načelnikom Kapovićem nije učinila ništa na Viru.
– Nemamo vode, kanalizacije, mrtvačnice, nogostupa, autobusnih ugibališta, javne rasvjete od Virića do centra, dok se novci rasipaju na plaće zaposlenika u Općini i općinskim komunalnim poduzećima, na reprezentaciju, kojekakve nagrade i tko zna na što još, a da mi ovdje pojma nemamo, ustvrdio je Buškulić.
“Kratkovidan čovjek”
– Vi ste, gospodine Buškuliću, zaista kratkovidan čovjek kad ne vidite svojim očima što se u zadnjih nekoliko godina uradilo na Viru, rekao je Kapović.
Za šestomjesečno izvješće ruku je podignulo osam vijećnika i to njih šest iz vladajuće koalicije te dvojica iz HDZ-a, dok su trojica Buškulić i Drago Dumančić iz (HSP-a) te nezavisni Dino Bašić bili protiv. Slično je bilo i nakon temperamentne i žučne rasprave o izmjenama i dopunama proračuna kojima se planirani iznos od 41 milijuna kuna za sada svodi u okvire od 33,8 milijuna kuna.
 Prihvaćeno je izvješće TZ-a Općine Vir i njezinog direktora Šime Vučetića, po kojem je ovog ljeta na otoku Viru ostvareno rekordnih 905.469 turističkih noćenja. Prihvaćen je i prijedlog po kojemu se na mjesto ravnatelja Dječjeg vrtića “Smješko” imenuje prof. Jagoda Radović.


 LEGALIZACIJA, VODA…




Dragu Dumančića (HSP) zanimalo je što je s općinskim Prostornim planom i kada će on ponovno zaživjeti.
– Nakon provedene javne rasprave pristiglo je ukupno 800 prijedloga i zahtjeva. Devedeset posto njih odnosi se na proširenje građevinskih zona. Svakom mora biti jasno da se one neće mijenjati za sada. Plan uskoro ide na reviziju u Ministarstvo graditeljstva i vjerujemo da će biti konačno sve u redu. Najavljena legalizacija nema ništa zajedničkog s PP-om i ona će se neovisno o njemu moći provoditi jer PP je dokument koji regulira buduću gradnju na Viru, rekao je načelnik Kapović.
Nezavisni Dino Bašić pitao je zna li se točan datum priključka vode na otok Vir.
– Voda bi već bila na Viru do početka ovogodišnje turističke sezone da građevinska tvrtka Heres iz Vira nije otišla u stečaj, jer upravo je ona bila dobila suglasnost za izgradnju još preostalog podmorskog cjevovoda kopno – otok Vir. Sad je imenovan novi izvođač i vjerujem da ćemo u prvom kvartalu 2012. imati prve priključke, rekao je Kapović.