Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

JNA nije znala da je Centar prebačen na Velu Glavu

Autor: Siniša Klarica

04.10.2012. 22:00
JNA nije znala da je Centar prebačen na Velu Glavu

Foto: Adam VIDAS



Da je kojim slučajem avion naletio samo dvije minute nakon raketiranja, mi ovo ne bismo imali kome ispričati


Raketiranje tvrđave Sv. Mihovil na Ugljanu bio je uvod u dane koji su donijeli ključne uspjehe u obrani grada Zadra. Svake godine taj događaj obilježavaju ratni djelatnici zadarskog Centra za obavještavanje, koji su se u tom trenutku nalazili u samoj tvrđavi.
Zrakoplov tadašnje JNA tipa J-21 Jastreb u niskom je letu raketirao Sv. Mihovil 4. listopada 1991. Cilj su mu bili RTV odašiljač i antenski sklopovi, čime se željelo uništiti centar veze obrane Zadra. Jedna raketa je stvarno prešla zidine i pogodila kućicu Hrvatskih pošta, ali bez znatnije štete. Pravi centar veze nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava.
Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljanu sa starom mletačkom tvrđavom u kojoj se nalazi odašiljač HRT-a Ugljan i koju je nekad čak i koristila JNA, bio je vojni orijentir poznat još iz daleke prošlosti. To je bilo poznato i hrvatskim braniteljima, pa je sustav veze, vitalan za obranu grada, prebačen na Veliku glavu. Na Mihovilu su ostala samo postrojenja tadašnjih Hrvatskih pošta i telekomunikacija te HRT-a. Valentin Gregov, Mladen Bašić, Mladen Lucin tada su se zavjetovali da će dok god budu živi na taj dan uvijek slaviti svoj drugi rođendan.
– Da jer kojim slučajem avion naletio samo dvije minute nakon raketiranja, mi ovo ne bismo imali kome ispričati. Malo je nedostajalo da u tom raketiranju pogine i 50-ak djelatnika HPT-a i HTV-a, koji su istog dana radili na brdu Sv. Mihovil, govori Rade Punoš. On, Gregov, Bašić i Lucin zapravo tog su dana popravljali agregat koji se nalazio u samom podnožju tvrđave.
Nažalost, u Općini Preko ovaj dan ne prepoznaju kao važan događaj iz povijesti otoka Ugljana, pa obilježavanje raketiranja Sv. Mihovila ova četvorka organizira u privatnoj režiji.