Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Električni vlakić vodit će putnike od luke Crkvine do vrha Kamenjak

04.10.2016. 22:00
Električni vlakić vodit će putnike od luke Crkvine do vrha Kamenjak


Dan Parka prirode Vransko jezero proslavljen je jučer predstavljanjem aktualnog rada i budućih planova. U prezentacijskom prostoru Parka prirode Vransko jezero, unutar Maškovića hana, ravnatelj Parka Danijel Katičin predstavio je okupljenima tekuće i planirane projekte u Parku prirode Vransko jezero. Prije svega riječ je o projektu s kojim se ide prema Ministarstvu regionalnog razvoj i fondova EU, predstavljenog jučer pod naslovom „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”.
– Ovaj projekt, odnosno prijedlog, predajemo do kraja listopada, a već smo izbacili neke stvari za koje smo procijenili da nećemo moći imati svu potrebnu dokumentaciju. Ovo još uvijek nije potpuni popis želja, jer ne znači da ćemo uspjeti ostvariti svih 20 milijuna kuna koje smo tamo prijavili. Od tih 20 milijuna, 85 posto treba doći iz EU natječaja, a 15 posto pokriva Fond za zaštitu okoliša. Međutim, i dalje ostaje problem PDV-a, jer mi kao mali park prirode nemamo velike prihode i nemamo iz čega prebiti sav taj iznos. Zato tu očekujemo da će budući ministar financija, jer smo mi javna ustanova u vlasništvu RH, priskočiti na neki način u pomoć, istaknuo je Katičin.
– Prioritete smo odredili na način da su neki stvarno najpotrebniji, kao lučica Crkvine, jer smo brod za prijevoz 56 putnika već ugovorili. Napravili smo odredišno pristanište Bašinka, a najvažnije nam je da napravimo matičnu luku Crkvine i da uredimo put od Bašinke do vrha Kamenjaka. Također, važno nam je da nabavimo vlakić, klasični ili električni, iako procjenjujemo kako bi bilo najbolje da se radi o električnom, da prebacimo ljude iz broda i da se uspnu na vrh. To su najznačajnije stvari u ovom prijedlogu, kazao nam je ravnatelj parka, koji je govoreći o suradnji s turističkim agencijama priznao kako je zadovoljan te je naglasio kako im je jako stalo da turističke agencije ne nude vođenje kroz park, već da angažiraju njihove edukatore.