Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Francuzi oduševljeni fotografijama svojega slavnog pomorskog festivala

04.10.2016. 22:00
Francuzi oduševljeni fotografijama svojega slavnog  pomorskog festivala


Magnifique! Magnifique! Uzvikivali su Francuzi kad su u galeriji u starom mlinu u Neviđanima ugledali izložbu fotografija „Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”. Prepoznavali su na fotografijama svoje kuće, brodove, novostečene prijatelje iz Hrvatske…
– Ovo stvarno nismo očekivali i uistinu smo iznenađeni i duboko dirnuti, kazao je Laurent Marion, koji je s još osmero svojih sumještana u jednotjednom posjetu Pašmanu.
Prije godinu i pol dana, na svom otoku Ile-aux-Moines u pokrajini Bretanji, upoznao je skupinu Pašmanaca, a posebno se zbližio s Krstom Matulićem, u čijoj je posadi gajete „Mala Matulića” jedrio na festivalu „Tjedan u zaljevu Morbihan”.
A Pašmanci su, osim izložbe fotografija, za svoje goste, s kojima su u svibnju 2015. godine potpisali povelju prijateljstva, pripremili raznolik program kako bi im što bolje predstavili svoj otok, Zadarsku županiju i Dalmaciju.
– Prije godinu dana u listopadu posjetili su nas načelnik Ile-aux-Moinesa Philippe Le Berigot i njegov zamjenik Joel Bouf sa suprugama. Oni su na neki način bili prethodnica i tada smo dogovorili da će nas uskoro posjetiti veća grupa mještana Ile-aux-Moinesa. Nažalost, došlo ih je samo devetero jer nisu uspjeli uskladiti obveze i zbog toga na vrijeme rezervirati avionske karte. Izložbom fotografija, koju nam je ustupila Udruga Cronaves iz Splita, započelo je naše sedmodnevno druženje i čini se da smo ih zaista uspjeli ugodno iznenaditi, rekao je načelnik Općine Pašman Andro Magić te pozvao svoje otočane da dođu razgledati izložbu ove nedjelje u starom mlinu u Neviđanima od 14 do 17 sati.
Prvoga dana bili su i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Neviđanima, gdje su više od sata razgovarali s učenicima i učiteljicom Ivanom Medić. Obišli su samostane u Kraju i na Ćokovcu te su posjetili Ždrelac.
– Planiramo posjetiti Kornate i Telašćicu, slapove Krke, Šibenik, Zadar, Muzej antičkog stakla, Morske orgulje, Pozdrav Suncu… Naravno, sva mjesta na Pašmanu, gdje će im naši ljudi predstaviti čime se bave, tradicijske proizvode s oznakom Hrvatski otočni proizvod. Tjedan dana brzo će proći, a njih sve zanima jer dolaze iz potpuno drukčije sredine, najavljuje Magić te podsjeća da, iako se Pašman i Ile-aux-Moines po mnogo čemu razlikuju, ipak postoji prostor za suradnju, prije svega u razmjeni iskustava jer su Ile-aux-Moines i zaljev Morbihan među turistički najrazvijenijim područjima u Francuskoj. Primjerice, Morbihan godišnje ostvaruje 33 milijuna turističkih noćenja!!!
Ile-aux-Moines najveći je otok u zaljevu Morbihan, proteže se na samo tri kilometra četvorna i ima oko 600 stalnih stanovnika. Uz Vannes i susjedni otok Ile-d-Arz, turistička je meka i omiljeno ljetovalište pariške umjetničke i odvjetničke elite. Živi gotovo isključivo od turizma, a u ljetnim mjesecima dnevno ga posjećuje više od 3000 turista.