Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HDZ glasovao protiv svoga načelnika jer radi nezakonito?!

04.10.2016. 22:00
HDZ glasovao protiv svoga načelnika jer radi nezakonito?!


Općinsko vijeće Kolana na zadnjoj sjednici nije uspjelo izglasati rebalans proračuna jer je protiv prijedloga HDZ-ovog načelnika Šime Gligore bio vijećnik – HDZ-a.
Na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer Općinsko vijeće trebalo je izglasati rebalans proračuna za ovu godinu. Iako je oporba očekivano bila protiv, ruku za rebalans nije htio podići ni HDZ-ov vijećnik Nikola Gligora. A samo je njegov glas nedostajao da se prođe prijedlog rebalansa po kojemu bi Općina funkcionirala do kraja godine.
Načelnik Šime Gligora na čelo Općine došao je početkom travnja ove godine kandidirajući se kao nestranački kandidat na listi HDZ-a, a nakon što je HSS-ov načelnik Josip Zubović, nakon 13 godina, izgubio izgubio vlast na prijevremenim izborima početkom godine. Gligora je otad više puta kritizirao zatečeno stanje prozivajući bivšeg načelnika Josipa Zubovića kako im je ostavio općinu bez ijednog projekta te je najavljivao novu fazu razvoja općine. Međutim, čini se kako u Kolanu ne ide sve prema planu novog načelnika.
Kolanjski načelnik o razlozima bojkota Nikole Gligore nije htio govoriti, rekavši kako će za desetak dana sazvati novo izglasavanje proračuna. Prema našim informacijama sporna je točka dnevnog reda koja se odnosi na odluku o davanju koncesija taksi službama, a koju Općina tek treba uskladiti sa zakonom. Kako Gligora već ima taksi koncesiju, u interesu mu je da Općinsko vijeće što prije izglasa ovu odluku.
 Upitan je li ova koncesija razlog što mu je njegov vijećnik uskratio glas pri donošenju rebalansa proračuna, načelnik Gligora kazao nam je kako će se ova točka uvrstiti na idućoj sjednici Općinskog vijeća.
No, da ovdje nije riječ samo o nezadovoljstvu rebalansom, kazuje i podatak da je Gligora na istoj sjednici glasovao i protiv načelnikova podnošenja izvješća o radu za proteklih šest mjeseci, a na naš upit o razlozima svoje odluke HDZ-ov vijećnik Nikola Gligora u svom je odgovoru vrlo opširno pojasnio situaciju u Kolanu. Gligora  spominje “priče o protuzakonitim radnjama bivšeg vodstva Općine Kolan na čelu sa Josipom Zubovićem” i o odluci o autotaksi prijevozu na području Općine Kolan, te kako je Upravnim nadzorom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture utvrđeno niz protuzakoniti izdavanja taksi dozvola na području Općine Kolan od strane bivšeg načelnika Josipa Zubovića.
– Na našu žalost i razočarenje s takvom praksom izdavanja dozvola, bez da je odluka o auto taksi prijevozu usklađena sa Zakonom iz 2013. godine, nastavio je i novi načelnik Šime Gligora u 2016. godini. Svoje neprestano naglašavanje transparentnosti u predizbornoj kampanji sveo je na nula posto. HDZ Općine Kolan u više navrata je službeno zatražio od načelnika Šime Gligore da izađe van s dokumentima (prvi puta 29. travnja 2016.), nismo dobili nikakav odgovor do sada. Zato kao vijećnik u Općinskom vijeću Općine Kolan, a sagledavši sve to, znajući da sam pod prisegom i da moram štititi zakon i zakonitosti, odlučio sam biti suzdržan u nekoliko točaka na 5. sjednici vijeća, jer smatram da su se nezakonitosti nastavile i sada, a najviše u skrivanju inkriminirajućih dokumenata, zaključio je Nikola Gligor.