Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Knjižnica se prisjetila ratnih dana i nagradila vjerne čitatelje

04.10.2016. 22:00
Knjižnica se prisjetila ratnih dana i nagradila vjerne čitatelje


Gradska knjižnica Zadar proslavila je jučer 22. put zaredom svoj dan kao i desetu obljetnicu bibliobusne službe. Voditelj programa bio je Damir Granić, a okupljenima su se obratili ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta. Proslavi su nazočili i prijatelji i suradnici iz Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto i ravnateljica Stadtbibliothek Freiburg Elisabeth Willnat.
– Želimo se sjetiti 4. listopada 1991. godine kada je granatirana Kneževa palača, naš tadašnji dom koji smo dijelili s drugim ustanovama. Želimo pokazati što smo od tih ratnih stradanja i ratnog vremena napravili do danas. Gradska knjižnica je u novom prostoru i nudimo brojne sadržaje i programe za različite korisničke skupine. Tu su programi za bebe, programi za učenike slabijeg imovinskog stanja, imamo programe poticanja čitanja, a ono što želimo u budućnosti je mobilna računalna učionica, tiskanje slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, eko radionice za učenike eko škola iz grada Zadra, program malih znanstvenika i program robotike, najavila je ravnateljica knjižnice Doroteja Kamber Kontić.
Ove su godine u Gradskoj knjižnici Zadar fokus obljetnice željeli usmjeriti na projekt bibliobusa koji već deset godina opskrbljuje knjigama i najudaljenije dijelove Zadarske županije. To sve ne bi bilo moguće bez upornosti djelatnika knjižnice koji nisu odustajali ni kada je bilo najteže. Sve to rezultiralo je izvrsnim programima kojima se danas ponose osnivač knjižnice, Grad Zadar, ali i partneri knjižnice Zadarska županija, Ministarstvo kulture, Gradska knjižnica iz Freiburga, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Jadrolinija Rijeka te PU zadarska.
Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta osvrnuo se na vrijeme kada je nastradala Kneževa palača i Gradska knjižnica skupa s njom.
– Prije 25 godina ovdje, na ovom mjestu gdje smo mi sad, bila je Jugoslavenska narodna armija, a Gradska knjižnica bila je u Kneževoj palači. Tamo su bile i baletna škola, Gradska glazba, Društvo Petar Zoranić… to su bili ‘strašni’ vojni ciljevi koji su gađani te potom i razoreni. Upravo iz ove vojarne gađana je palača koja je bila simbol kulture u Zadru. No, nakon što je krajem ’91 godine JNA otišla iz ovih prostora, njih je dobila Gradska knjižnica Zadar koja se svih ovih godina širila i dobivala sadržaje. I iako se tehnologija širi, knjiga će uvijek ostati ona koja obogaćuje. Nove tehnologije Gradska knjižnica Zadar itekako prati i zbog toga će knjiga uvijek biti u modi, poručio je Kalmeta dodajući kako Grad Zadar čvrsto stoji iza te institucije, svjestan njene vrijednosti kao i vrijednosti njenih djelatnika.
U sklopu proslave Dana knjižnice dodijeljena su i priznanja i nagrade za Najčitatelje 2016. godine. Najčitatelj na Dječjem odjelu je 12-godišnji Mihael Banić, a na Odjelu za odrasle najčitatelji su Ljubica Ilić, redovita članica od 2001. godine koja je od tada pročitala preko 1770 knjiga, te Mladen Dunatov kojem je knjiga od 2001. otkako je upisan u knjižnicu glavni izvor spoznaje i zabave. Priznanja su primile i blog komentatorice Mia Maraš i Marta Zrilić. U Ogranku Arbanasi najčitateljica je Lucia Sarić, u Ogranku Crno Anamarija Bajlo, u Ogranku Bili brig Marcelo Božajić, u Ogranku Ploča Iva Pavić-Grginović, u stacionaru Olib Ivon Milka, u stacionaru Silba Đurđica Burić, u Mediateci Eugenija Sikirić, a u Maloj knjižnici na Bokanjcu Božena Zrilić. Najčitatelj u bibliobusu 1. je Jurica Jurlina, a u bibiliobusu 2. Azijada Pekić.