Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Odjelu psihijatrije hospitalizira se godišnje 600 do 700 pacijenata

04.10.2016. 22:00
Na Odjelu psihijatrije hospitalizira se godišnje 600 do 700 pacijenata


Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada, Odjel za psihijatriju Opće bolnice Zadar organizira brojne aktivnosti na temu Mentalno zdravlje – prva pomoć za sve. Ove godine u Zadru će se održati međunarodni kongres koji će okupiti djelatnike koji skrbe za osobe s mentalnim poteškoćama, liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, psihologe, radne terapeute, odgajatelje. Na Kongresu se očekuju sudionici iz BiH i Njemačke te mnogih hrvatskih gradova, a cilj održavanja je razmjena postojećih i stjecanje novih znanja iz ove struke.
– Važno je govoriti o mentalnom zdravlju jer je ono temelj za dobrobit svakog pojedinca kako bi društvo moglo normalno funkcionirati. Iako mentalne poteškoće predstavljaju ograničenja takvim osobama treba pristupiti kao i onima s fizičkim poteškoćama, pojasnila je Anita Škarica, glavna sestra Odjela psihijatrije OB Zadar.
Mišljenja je kako je u Zadarskoj županiji mentalna pomoć dostupna svima te navodi kako se godišnje u psihijatrijskoj ambulanti obavi 16 tisuća pregleda, a hospitalizira se 600 do 700 pacijenata na Odjelu psihijatrije zadarske Opće bolnice.
Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zadru se obilježava od 2006. godine. Ovogodišnje obilježavanje započinje otvaranjem 11. izložbe radova bolesnika u Gradskoj straži, koja se organizira u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za stare i nemoćne osobe u Zadru Sv. Frane, Domom za psihički bolesne osobe u Zemuniku, Psihijatrijskom bolnicom Ugljan.
Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Na svjetskoj razini naglašava se važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava se pozornost na probleme mentalnog zdravlja.
– Dobro je kada imate neki problem da ga možete podijeliti s drugom osobom, ali ako problem prijeđe granice potrebno je potražiti pomoć stručnih osoba, navodi Škarica, dodavši kako se mentalna bolest može dogoditi svakome pa je važno prepoznati je na vrijeme i potražiti adekvatnu pomoć.
Različiti pristupi krizama i poremećajima mentalnog zdravlja svoj razlog imaju u nepoznavanju problema, površnim saznanjima, stigmi i diskriminaciji. Nastavak ovakvog stanja ne smije se dopustiti iz jednostavnog razloga što potpunog zdravlja i nema bez mentalnog zdravlja.
– Poteškoće s mentalnim zdravljem predstavljaju zdravstveni problem kojem valja pristupiti kao i problemu tjelesnog zdravlja. Zbog sve veće učestalosti, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, narušavanja kvalitete života bolesnika i njegove obitelji, duševne bolesti i mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema i u svijetu i kod nas. Sve više pažnje se polaže na očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, obrazložila je Škarica.
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Opća bolnica Zadar organizira i humanitarni koncert pod nazivom “Za mentalno zdravlje” na kojem će nastupiti poznati zadarski pjevači. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, a sav prihod od prodaje namijenjen je opremanju Odjela psihijatrije OB Zadar.
– Prihodom od prodaje ulaznica namjeravamo kupiti inventar za dnevni boravak na Odjelu psihijatrije u kojem bolesnici provode velik dio dana. Također namjeravamo kupiti materijal i kalupe koji su im potrebni za radnu terapiju, pojasnila je Škarica, za kraj istaknuvši svoj moto: “Kada dijeliš brigu s nekim, možeš ju prepoloviti, a kad držiš brigu u sebi, možeš ju udvostručiti!”