Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na dobrom putu ozdravljenja

Autor: Drago Bajković

04.11.2008. 23:00
Na dobrom putu ozdravljenja

Foto: Vedran SITNICA



Ako se svi rezultati poklope na zadovoljstvo Zadrana uz pretpostavku da Datkovićeve trupe izvedu čudo u Gradskom vrtu, već sljedeće nedjelje kriza na Stanovima mogla bi biti stvar daleke prošlosti


Zadar je protiv Slaven Belupa nastavio pozitivan niz, četiri utakmice zaredom momčad sa Stanova nije osjetila gorčinu poraza. Od mogućih 12 bodova Zadrani su osvojili osam što svakako nakon katastrofalnog starta spada u sferu velikih dosega. Možda je moglo još i bolje, ali složit će se svi da je moglo i puno gore. Pritom naravno mislimo na nedjeljni dvoboj s Koprivničanima u kojem su Zadrani praktički u zadnjim minutama susreta stigli do izjednačenja i ipak, vrlo vrijednog boda.
Nema dvojbe da su izabranici Ivice Datkovića kao i on sam željeli više od toga, ali slijed događaja u nedjelju navečer na Stanovima nije išao u korist Zadru. Unatoč brojnim prigodama i velemajstorskim potezima (Terkeš, Ljubičić, Pletikosić), nikako se u prvom poluvremenu i većem dijelu drugoga nije mogao pronaći recept za otključavanje Rodićevih vrata. Sve što je išlo prema njegovoj mreži skidao je i s pravom su se gledatelji pitali koliku to ruku Belupov vratar ima. Sreća prati hrabre i one koji ne gube nadu. Pokazalo se to i ovoga puta, pogotovo u 88. minuti kada je nakon prekršaja nad Ljubičićem Marin Batur prekrasnim udarcem iz slobodnjaka zatresao mrežu do tada neslomljivog Rodića. Pokušali su Zadrani u posljednjim trenucima stići i do tri boda, ali nisu više imali snage za potpuni preokret. U dva posljednja kola Zadar je najprije pobijedio trećeplasirani Hajduk, a nakon toga remizirao s prvim pratiteljem Dinama na ljestvici, Slaven Belupom.
Nitko ne može reći da to nije uspjeh i vjerojatno bi na Stanovima da im je netko ponudio tu opciju prije desetak dana objeručke prihvatili. Žal za pobjedom naravno ostaje jer s ta dva dodatna boda Zadar bi se na ljestvici poravnao s Interom i sve bi izgledalo još vedrije. Svjesni su u NK Zadar da je još dalek put pred njima i da će se morati i dalje na svakoj utakmici “bacati na glavu” kako bi dostigli one koji im u ovome trenutku bježe. Ali, da su na dobrom putu ozdravljenja, to nitko ne može poreći.
U 13. kolu i nije bilo većih iznenađenja što se tiče rezultata. Inter je očekivano poražen od Dinama, ali Zaprešićani su pružili dostojan otpor. Ono što Zadru odgovara je da Inter i u sljedećem kolu gostuje i to kod Rijeke koja ne blista. Teško će “žuti” odnijeti bod(ove) s Kantride što znači da Zadrani imaju šansu, barem teoretsku, prestići Inter sljedeće nedjelje. Na ruku Zadranima ide rezultat iz Vinkovaca gdje je Osijek uvjerljivo svladao domaćina. Cibalia ima 14 bodova što znači da je pet “koraka” ispred Zadra. Upravo su Osječani sljedeći Zadrov domaćin. Zadar je uvijek dosta dobro igrao u Osijeku, a nadajmo se da će nakon gostujuće pobjede doći do laganog opuštanja u njihovim redovima što bi Zadrani mogli iskoristiti.
Nekako se nakon gostovanja u Kranjčevićevoj, gdje je Zadar imao priliku pobijediti, očekuje i priželjkuje prva gostujuća pobjeda. Tko zna, možda se to dogodi upravo u gradu na Dravi. I Croatia iz Sesveta nije pobijedila u prošlom kolu, odigrali su bez zgoditaka sa Šibenikom i sa 16 bodova zauzimaju 9. mjesto na ljestvici. Također vrijedna spoznaja za Zadrane. U sljedećem kolu Sesvećani idu na noge Dinamu i po svemu sudeći bodove mogu samo sanjati. U Šibeniku će se također igrati važna utakmica za Zadrane, domaćin dočekuje Cibaliju. Z
adrani će svakako priželjkivati pobjedu Šibenčana koji im kolo kasnije stižu na Stanove. Hajduk nakon pobjede u Varaždinu dočekuje Zagreb, dok će poraženi “krojači” na noge Slaven Belupu. Ako se svi rezultati poklope na zadovoljstvo Zadrana uz pretpostavku da Datkovićeve trupe izvedu čudo u Gradskom vrtu, već sljedeće nedjelje kriza na Stanovima mogla bi biti stvar daleke prošlosti. Uostalom jedino ako vjeruješ, to možeš i ostvariti.


 BILAVER SE OPORAVLJA




Josip Bilaver, desni bočni momčadi sa Stanova, operiran je i oporavlja se u Zadarskoj bolnici. Bilaver je u utakmici sa Slaven Belupom nakon sudara s Kristijanom Čavalom nezgodno pao na desno rame i morao je napustiti igru u 81. minuti. Naknadno je utvrđeno da se radi o napuknuću lopatične kosti i u ponedjeljak poslijepone podvrgnut je operativnom zahvatu. Kako smo doznali od Josipa Bajla, sportskog direktora, Bilaver se uspješno oporavlja i već danas ili sutra mogao bi na kućnu njegu. Najvjerojatnije je izgubljen do kraja ove polusezone, a trener Datković morat će pronaći drugo rješenje na desnom boku.