Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najvodič Tamara: Turisti u Zadru vole kombinaciju novog i starog

04.11.2010. 23:00
Najvodič Tamara: Turisti u Zadru vole kombinaciju novog i starog


Grad Zadar u subotu će dodijeliti nagrade u akciji “Nasmiješeno sunce”. U Kategoriji najbolji turistički vodič nagradu je osvojila 28-godišnja Tamara Stojković.
– Nagradu apsolutno nisam očekivala jer su svi moji kolege odlični vodiči i svaku godinu bi netko od njih trebao dobiti ovu nagradu. Ovo mi jako puno znači jer vrednuje moj rad. Trudiš se zbog sebe, trudiš se zbog gostiju i lijepo je kada to i drugi prepoznaju. Svakako, ovo je i velika preporuka za moj rad u budućnosti, govori Tamara koja je iz Koprivnice doselila prije deset godina i odmah se zaljubila u Zadar.
U Zadru najviše voli Morske orgulje, Muzej srebra i zlata, Crkvu sv. Petra i Andrije, Pet bunara i pogled s Bastiona gdje se, kako ona kaže, kroz razne stilove vidi bogata zadarska povijest. Njezinu ljubav prema Zadru osjete i njeni gosti.
– Rad s ljudima je jako zahtjevan, ali to je ono što ja volim. Treba znati kako s ljudima, a moraš malo biti i psiholog. Sto ljudi, sto ćudi. Neki su jako teški, a ima i puno divnih ljudi. Jako su znatiželjni, sve ih zanima o gradu i našoj kulturi. I oduševljeni su Zadrom. Vole kombinaciju starog i novog, primjerice, ostatke Crkve sv. Lovre u kafiću Lovre, vole naše uličice, Sveti Donat, a onda se povrh svega zaljube u Morske orgulje i Pozdrav suncu. Obično ih na kraju rute odvedem tamo i malo ih pustim da upijaju tu ljepotu, pogled, more, zrak, zvuke…, priča Tamara i dodaje da se turisti u Zadar često vraćaju.
Tamara vodi turiste na engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Čini joj se, kaže, da je u Zadru Francuza nešto manje nego inače, no da je sve više Skandinavaca, a posebice Rusa.


– Rusi vole dolaziti u špicu ljeta i vole da se turistički djelatnici njima pozabave. Ipak, žale se na to da svoj novac nemaju gdje potrošiti i na to što ih rijetko tko razumije, govori Tamara.
Zadovoljna je kako turizam u Zadru napreduje, ali ima i neke sugestije.
– Ove godine je bilo prekrasnih događanja u Zadru i drago mi je da su se svi pokrenuli da se nešto dobro napravilo, kaže Tamara.