Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osam terenaca u potrazi za najboljim vinima

04.11.2010. 23:00
Osam terenaca u potrazi za najboljim vinima


Mirni jesenski sunčani dan u Novigradu jučer je uzburkao dolazak osam terenaca. Virile su iza škura bake i gledale koga to dočekuje načelnik ispred općine. Radi se o petom Croatia Eno – Gastro Touru u organizaciji tvrtke Goltra i pod pokroviteljstvom Toyota Hrvatske, s kojim će tridesetak zaljubljenika u automobilizam deset dana obilaziti neke od najboljih gastroloških i vinarskih destinacija, od Dubrovnika, preko Istre do Iloka.
 Krenuli su iz Zagreba, a prva stanica im je tradicionalno Novigrad, zbog prepoznatljivih morskih delicija, a i zato što je organizator, Alen Durlen, porijeklom iz Novigrada.
– Ruta je svake godine slična, a Novigrad je nezaobilazan. Cilj nam je obići hrvatske ljepote, upoznati i prezentirati hrvatske kvalitetne i autohtone proizvode, kao i prezentirati Toyotina luksuzna vozila, rekao je Durlen.
Putovanje ima i natjecateljski dio. Svaki dan, u drugom mjestu, ekipe će polagati ispite točnosti i spretnosti i na kraju će proglasiti pobjednika. Prošle godine je pobijedio tim Ćire Blaževića.
Ove godine sudjeluje desetak ekipa – Gračanski puži, ekipa zagrebačkih ugostitelja, ekipa Općina Primošten, Futsal team, Brodosplit inženjering za koji vozi i Zlatko Horvat, saborski zastupnik i varaždinski dogradonačelnik, zatim ekipa Paviljonček, Toyota Hrvatske i drugi.
Niko Pulić, europski prvak u automobilizmu, vozi za ekipu Konel, a ove godine će prvi put sudjelovati u Eno – Gastro Touru svih deset dana.
– Inače sam ih ispraćao sa zagrebačkog trga, a sada sam napokon našao vremena da budem s njima od početka do kraja. Družit ćemo se, upoznati zanimljive ljude, isprobati naše delicije, upoznati Hrvatsku. Već sam puno toga po Hrvatskoj prošao, ali ovo je prilika da izađeš iz auta negdje, gdje inače ne bi došao. O tome ćemo poslije pričati našim obiteljima, prijateljima, doći ponovno s njima… Hrvatska je velika i prekrasna zemlja, a premalo je poznajemo, kazao je Pulić.
Već je više puta bio u Novigradu s automobilistom i prijateljem, Borisom Durlenom, i dosta se dobro uklopio.
Na rivi se dobro išćakulao s poznatim novigradskim ribarom Vinkom i s njegovom suprugom Milkom koji su u braku čak 64 godine.
– Novigrad je poznat po tome da ima dosta starijih ljudi koji dožive i 100 godina. Nije ni čudo, ovdje žive uz more, na svježem zraku, zdravi život uz domaću spizu…, oduševio se Pulić.
Sudionike je pozdravio načelnik Joso Klapan, upoznao ih s novigradskom povijesti, nedaćama za vrijeme i poslije Domovinskog rata i nastojanjima da se Novigradu vrati sjaj, koji i zaslužuje.
Pozvao ih je na zakusku u zgradi Općine, gdje su jeli lignje, srdele, kozice, inćune, pršut i sir te isprobali novigradsko vino.
– Pripazite vozači, vino je ukusno i pitko, ali varljivo, rekao je Klapan.
No, oni su se već dogovorili – svaki dan vozi netko drugi i taj dan ne pije.
Između ostalog će obići Cavtat, Konavle, Pelješac, Istru, Beli Manastir, Pakrac, Osijek, Ilok, vinarije poput Vinoploda u Bratskom Dolcu, Dubrovačkih podruma, Kutjevačkih podruma i vinarije Enjingi u Požegi te restorane poput Vile Nertve u Metkoviću, Zlatne školjke u Skradinu i konobe More u Funtani.
U Novigradu su se sudionici “načeli”, otvorili apetite za sve što ih još čeka i u dobrom raspoloženju nastavili prema sljedećoj stanici, Primoštenu.