Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Markač je obolio na Velebitu

04.11.2011. 23:00
Markač je obolio na Velebitu


Markač je hrvatski general, danas vrlo bolestan haški uznik koji leži u zatvoru zajedno sa zločincima poput Mladića i Karadžića, istaknuo je Pavković


U organizaciji Udruge specijalne policije Poskoci Zadar, sinoć je u Gradskoj loži održana prezentacija knjige “General pukovnik Mladen Markač – da se ne zaboravi”. O knjizi je govorio autor Mladen Pavković, rekavši da je ona napisana s dozvolom obitelji Markač, tek nakon 15. travnja i izricanja haške presude.
Pavković, inače novinar u Podravci te član udruge branitelja Podravke, do sada je napisao 80-ak knjiga s tematikom iz Domovinskog rata. Ime mu je, kaže, “podmetnuo” novinar Denis Kuljiš po uzoru na rat koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata vodio u nekadašnjem Sovjetskom savezu. Po Pavkoviću, borba protiv srpskog agresora trebala se zvati Hrvatski domovinski rat. Slučaj generala Markača, kazivao je Pavković, je potvrda da Hrvati uvijek nešto prešućuju. Njegova želja kao autora nije pisanje romana, nego iznošenje činjenica, ali to kao da nikog ne zanima u Hrvatskoj.
– Markač je hrvatski general, danas vrlo bolestan haški uznik koji leži u zatvoru zajedno sa zločincima poput Mladića i Karadžića. Obolio je za vrijeme rata na Velebitu. Mi danas u Hrvatskoj na jednoj strani govorimo kako su generali Gotovina i Markač junaci, a na drugoj imamo Haaški sud u kojem se izjednačavaju agresor i žrtva. General Markač je za svoje ratne zasluge dobio sva moguća odličja svoje zemlje. Dok je bio u Hrvatskoj stalno su ga posjećivali, nazivali telefonima. Danas telefon u njegovoj obitelji jedva zazvoni, a sva njegova odličja nalaze se kod mene, u plastičnoj vrećici od 5 kuna, rekao je Pavković. Pavkovićev sljedeći projekt je knjiga o 2.000 hrvatskih branitelja koji su počinili suicid.
Jedan primjerak knjige o generalu Markaču autor je darovao načelniku PU zadarske Darku Caru. Podsjetio je kako je 2005. poklonio knjigu o generalu Gotovini nekim hrvatskim političarima koji su se prije toga busali u njegovo junaštvo, da bi kasnije istu tu knjigu skrivali ispod kaputa, kako ih nitko ne bi vidio što čitaju.
Promociji knjige nazočili su i roditelji poginulih branitelja kojima se obratila saborska zastupnica Nevenka Marinović, a pjesmu Domovine štit, nastalu na Uskrs 1993. na Velebitu, kojeg su branili baš Markačevi specijalci, recitirao je Damir Bilosnić. Povjesnicu “Poskoka” pročitao je predsjednik udruge Ivica Kapitanović.