Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zdravstva nemamo, sve je duplo skuplje, a povezanost s kopnom nikakva

04.11.2016. 23:00
Zdravstva nemamo, sve je duplo skuplje, a povezanost s kopnom nikakva


Otoci su jedna od najvrjednijih, neprocjenjivih vrijednosti države, a o njima nitko ne brine. Briga o otocima se svodi na osobni marketing, kad se treba doći na njima slikati i tu sve staje. Otoci su daleko od očiju, daleko od srca, a otočani jedina manjina u ovoj državi bez ikakvih prava. Sramota je da se u novoj poreznoj reformi nitko nije sjetio otoke staviti u posebnu kategoriju s nižim porezom. Imamo konkretan program za razvoj otoka, pripremili smo izmjene i dopune zakona, sve ćemo to poslati na adrese Sabora, predsjednice, premijera i nove ministrice. Ako se ništa ne poduzme, ići ćemo dalje, ako treba prosvjedovat ćemo, nećemo stati dok se politika prema otocima ne promijeni, rekao je Rudolf Dvorski, predsjednik Moderne demokratske stranke MODES, jučer na konferenciji za novinare na temu razvitka otoka.
Prijateljica stranke MODES, Ana Jovan, živi s obitelji na otoku Olibu cijele godine i iz prve ruke je navela niz problema s kojima se susreće.
– Jedan od prvih problema je zdravstvo – nema osnovne medicinske skrbi. Liječnica djeluje na Silbi i dolazi dva puta tjedno na Olib, ali samo ako je dobro vrijeme. Imam dijete od 3 i pol godine, na otoku je tri obitelji s malom djecom i za svaku temperaturu, posjekotinu, bilo što, mi moramo ići u Zadar. Nemamo elementarne stvari, kao što su lijekovi. A povezanost sa kopnom je nikakva. Nadalje, sve je na otoku duplo skuplje. Ako želite nešto raditi, teško ćete jer su imovinsko-pravni odnosi neriješeni, a nekretnine i zemlja propadaju, ispričala je Ana Jovan u jednom dahu.
Kako je nastavila, otok se bazira na obiteljskom turizmu jer drugih sadržaja nema.
– Lani smo organizirali Olipski ljetni festival, imamo ideje i inicijativu, ali novca nema, a sufinanciranje Grada Zadra i Turističke zajednice je minimalno i nedostatno. Poskupjele su karte i zbog toga smo u turizmu imali manji broj dolazaka. Čak ni vikendaši više toliko ne dolaze u svoje kuće, jer se peteročlanoj obitelji ne isplati doći na vikend i platiti put 500 kuna, kad se za te novce u Zadru itekako lijepo mogu provesti sa svojom djecom, kazala je Jovan.
Kako je rekla Andreja Baraba, dopredsjednica GO MODES Zadar i gradska pročelnica za otoke i zaštitu okoliša, došla je jesen, ljetni sjaj otoka se zaboravio, a sastavljena je nova Vlada i krajnje je vrijeme da se nešto počne mijenjati.
– Postojeći zakonski okvir je nezadovoljavajući, institucionalni okvir također. Natalitet je slab, neadekvatna je komunalna infrastruktura, visoki indeks cijena, tržišne konkurentnosti gotovo nema, već vladaju monopoli i duopoli. I možda i najvažnije, povezanost s kopnom je nezadovoljavajuća, brodovi su spori, navela je Baraba, tvrdeći da su odluke koje se donose na kopnu, u Zagrebu, potpuno neodgovarajuće situaciji na otocima.
– Potrebno je stvoriti novi zakonodavni okvir utemeljen na analizi stanja i potreba otoka, osigurati aktivno sudjelovanje otočana u donošenju odluka, podijeliti otoke po stupnju razvijenosti, jer sadašnja podjela ne odgovara stvarnom stanju, osnovati Upravu za otoke, omogućiti bolju povezanost… Imamo konkretan program za razvoj otoka i dostavit ćemo ga svima u državnom vrhu, zaključila je Baraba.