Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Promocija kvalitetnih i autohtonih proizvoda Zadarske županije

Autor: Siniša Klarica

04.12.2008. 23:00
Promocija kvalitetnih i autohtonih proizvoda Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



“Naši mali gušti – 2008.” ove će se godine održati 10. i 11. prosinca u prostoru zadarskog Arsenala. Posjetitelji će imati priliku kušati sireve, pršut, domaći med, ekološki proizvedenu hranu, vina, proizvode od maslina, riblje proizvode
Treća izložba hrane, pića, delikatesa i suvenira “Naši mali gušti – 2008.” ove će se godine održati 10. i 11. prosinca u prostoru zadarskog Arsenala. U povodu toga jučer je u Županijskoj gospodarskoj komori Zadar održana konferencija za novinare na kojoj je tajnik komore Denis Ikić rekao da će ove godine izložba okupiti 33 izlagača. Ikić je napomenuo da su pored komore, ove godine u organizaciju uključeni Hrvatska obrtnička komora Zadar, Udruženje obrtnika Zadar, Grad Zadar, Zadarska županija, te turističke zajednice Zadarske županije, Zadra, Paga i Biograda. Kao i svake godine, cilj je akcije promocija kvalitetnih i autohtonih proizvoda Zadarske županije. Među izlagačima bit će i oni provjerenog statusa na tržištu, ali i oni koji svojim autohtonim proizvodom traže svoje mjesto u tržišnoj utakmici. Posjetitelji će imati priliku kušati sireve, pršut, domaći med, ekološki proizvedenu hranu, vina, proizvode od maslina, riblje proizvode. Uz prezentaciju i prodaju suvenira, spremat će se i tradicionalna domaća jela.
– Ove godine, a nakon već tri organizirane izložbe, pred nama se otvara novi izazov. Mislim da je sazrelo vrijeme da cijela manifestacija napravi iskorak u sajamsku izložbu. Nastojat ćemo također da se ne mijenjaju termini održavanja manifestacije, a kao korak više razmišlja se i o stvaranju prodavaonica koje bi proizvodile autohtone proizvode zadarskog kraja. Proračun manifestacije i ove godine bi trebao biti na razini 55.000 kuna, rekao je između ostalog tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.
Ikić je naglasio i novine ovogodišnjih Malih gušta. Uz stručna predavanja na temu mediteranske prehrane i sigurnosti hrane, tu je prije svega vođena degustacija maslinovog ulja. Hrvatska je, kaže Ikić, u maslinarstvu posljednjih godina napravila značajan iskorak, a u Zadru je i to baš u organizaciiji komore, nedavno održan seminar za degustatore koji moraju skupiti 20 vođenih degustacija. Organizatori su odaslali pozive Ekonomskoj, Ugostiteljskoj i Poljoprivrednoj školi, za čije učenike bi “Mali gušti” trebali biti izložba na kojoj bi se odvijala terenska nastava.