Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ zadržao premoć u 9. izbornoj jedinici

04.12.2011. 23:00
HDZ zadržao premoć u 9. izbornoj jedinici


Raduju nas informacije da u Zadarskoj županiji stojimo jako dobro, rekla je Ana Lovrin


Nakon objavljivanja izlaznih anketa, koje  je agencija Ipsos plus na 400  biračkih mjesta provodila za  Novu TV, HRT i RTL, po  kojima Kukuriku koalicija  osvaja apsolutnu pobjedu s  83 mandata, a HDZ sa 40  mandata nakon osam godina  ide u oporbu. U zadarskom  stožeru na katu Medulićeve  ulice uglavnom ozbiljna lica,  iako izborne ankete sugeriraju da je HDZ pobijedio  samo u devetoj, zadarskoj  izbornoj jedinici.
HDZ je u proteklih šest  parlamentarnih izbora pet  puta pobijedio, a samo jednom izgubio.
– Pričekajmo kraj večeri i  DIP. Sigurno ćemo imati  značajno veći broj mandata  nego su to rezultati po anketama. I prije četiri godine  HDZ je po izlaznim anketama izgubio izbore da bi se  već prvim službenim rezultatima situacija sasvim promijenila. U svakom slučaju  očekujemo znatno bolji rezultat, rekla je Ana Lovrin,  predsjednica GO HDZ-a  Zadar.
Bolji rezultati s terena
Prvi zadarski HDZ-ovac  Božidar Kalmeta nalazio se  u stožeru stranke u Zagrebu.  Kako su pristizali rezultati s  terena, tako je u HDZ-ovim  prostorijama sinoć rasla  temperatura. Moglo bi se  reći, kulminirala je oko  22.30 sata, kada su objave  na televiziji, koje su dolazile  iz Državnog izbornog povjerenstva, premda nepotpune i tek na malom uzorku  birača, govorile da se HDZ  popeo na 47 mandata bez  dijaspore, dok je Kukuriku  koalicija “pala” na 77 mandata.
– Teško je govoriti o svemu  nakon svega deset posto  obrađenih glasova. Rezultat  se mijenja iz minute u minutu. Raduju nas informacije da u Zadarskoj županiji  stojimo jako dobro, navodi  Lovrin unatoč velikoj gužvi  u stranačkim prostorijama.
Lovrin: Homogenizirat ćemo  se
– Rezultati u devetoj izbornoj jedinici u kojoj HDZ  zasigurno osvaja osam zastupničkih mandata pokazuju da je HDZ i dalje vrlo jaka  stranka. Unatoč medijskoj i  inoj sceni, koja je bila negativna prema HDZ-u, uvjerena sam da ćemo imati  najveći klub, stranka koja će  imati najviše zastupnika u  Hrvatskom saboru, kazala je  Lovrin nakon što je zahvalila  svim građanima koji su izašli  na izbore i svoj glas dali  HDZ-u.
Na pitanje je li koalicija sa  Željkom Kerumom pomogla  ili odmogla, Lovrin je rekla  da će to pokazati postizborne analize.
– Sadašnji HDZ je moderna stranka, stranka 21.  stoljeća, stranka kojoj su ljudi ispred politike. Ovakvi rezultati samo će homogenizirati HDZ koji će svoju  snagu pokazati već na lokalnim izborima za godinu i  pol dana, zaključila je Ana  Lovrin, koja po trenutačnim  rezultatima zajedno s  Božidarom Kalmetom i  Brankom Kutijom najvjerojatnije ulazi u sedmi saziv  Hrvatskog sabora.


Kalmeta: Učinili smo sve što smo mogli




Kalmeta je za HTV izjavio da HDZ očekuje kako će u  budućem parlamentu imati 50 mandata.
– Mi smo učinili sve što smo mogli. Dvije godine smo  živjeli u najtežoj krizi u posljednjih 80 godina. Neki  naši potezi su se pokazali dobri, ali bili smo bombardirani sa svih strana, posebno od medija. S obzirom na sve to, ostvarili smo dobar rezultat, kazao je  Kalmeta, dok je na pitanje u čemu se pogriješilo  rekao:
– Trebao sam biti malo otvoreniji prema medijima.  Mislim da nismo ništa strašno pogriješili. Uveli smo  krizni porez, ali da nije bilo tog poteza, situacija bi  bila mnogo gora.


Pobjede po županiji


Prema neslužbenim rezultatima HDZ je u Zadarskoj  županiji od ukupno 34 lokalne jedinice pobijedio u  Benkovcu, Ninu, Posedarju, Starigradu, Pakoštanima, Bibinjama, Sukošanu, Polači, Gračacu, Zemuniku, Jasenicama, Kolanu i Povljani na otoku Pagu,  Sv. Filip i Jakovu, Stankovcima, Ražancu, Škabrnji,  Poličniku, Novigradu, Vrsima…