Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta: Poštujemo odluku građana, bit ćemo predvodnik reformskih procesa

04.12.2011. 23:00
Kalmeta: Poštujemo odluku građana, bit ćemo predvodnik reformskih procesa


Nakon izborne noći u kojoj je HDZ nakon dva parlamentarna mandata i osmogodišnje uzastopne vlasti uvjerljivo izgubio od Kukuriku koalicije predvođenom SDP-om, danas nije bilo lako doći do prvog zadarskog HDZ-ovca, aktualnog ministra Božidara Kalmetu.
Zajedno s predsjednicom stranke Jadrankom Kosor i vodećim ljudima HDZ-a  Kalmeta je u noći s nedjelje na ponedjeljak izborne rezultate dočekao u izbornom stožeru HDZ-a u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu. Nakon burne noći nazočio je na višesatnoj sjednici Predsjedništva HDZ-a održanoj u središnjici stranke.
–  Davši svoj glas lijevoj koaliciji većina građana je željela  promjene. Volju građane treba poštivati, bez obzira kroz što je HDZ prolazio kroz posljednje dvije godine. Naravno da rezultatom nismo zadovoljni do kraja, ali u uvjetima u kojima smo radili ovo je solidan rezultat, neposredno nakon sastanka za Zadarski list je rekao Božidar Kalmeta.
– U sljedećom mandatu vlast će obnašati Kukuriku koalicija, mi nakon osam godina odlazimo u oporbu, oštru, snažnu i konstruktivnu oporbu. I to je život, te ćemo i u oporbi časno raditi na svekoliku dobrobit svog naroda, ustvrdio je Kalmeta najavivši pritom da će se HDZ već na idućim parlamentarnim izborima vratiti na vlast.
Na pitanje “hoće li politički suparnici nakon osam godina u oporbi možda krenuti u osvetu i revanšizam”, Kalmeta je odgovorio:
– To tek treba vidjeti što će biti, iako je moje mišljenje da toga ipak neće doći.
Ističe kako je sasvim spreman za predaju nimalo lagodne ministarske fotelje u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.
Kao nositelj liste HDZ-a 2003. godine na parlamentarnim izborima Kalmeta je osvojio 9 mandata a prije četiri godine čak 10 saborskih mandata. U nedjelju je kao prvi na listi osvojio 8 mandata, najviše HDZ-ovih mandata u Hrvatskoj, sveukupno na posljednja tri parlamentarna izbora čak 27.
– Zahvaljujem svima koju su izašli na nedjeljne izbore i dali glas HDZ-u, zasigurno ih nećemo iznevjeriti. HDZ će čvrsto ostati na svom putu kojeg je utemeljio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, kaže Kalmeta.
Kukuriku koalicija je uvjerljivo pobijedila i gradu Zadru gdje od samostalnosti Republike Hrvatske već 20 godine vlast obnaša HDZ. Redovni lokalni izbori bi se trebali održati tek u mjesecu svibnju 2013. godine.
–   Na parlamentarnim izborima 2000. godine u Zadru smo osvojili tek 17 posto glasova da bi godinu i pol dana potom pobijedili na lokalnim izborima. Tek ćemo vidjeti koliko će Kukuriku koalicija donijeti ili neće donijeti Zadru.
Osikm u 9, HDZ je pobijedio još  u 5. izbornoj jedinici koju je predvodila aktualna premijerka Jadranka Kosor, te u  izbornoj jedinici za dijasporu. U gotovo svim ostalim izbornim jedinicama HDZ-e je osvojio znatno manje saborskih mandata nego prije četiri godine.
– Izborne analize su tek pred nama. A što se tiče unutarstranačkih izbora do njih će doći najvjerojatnije već na proljeće, odgovorio je Kalmeta na pitanje slijede li u HDZ-u rezovi nakon izbornog poraza.
–  Želim da se HDZ u potpunosti profilira kao moderna europska stranka desnog centra i da bude predvodnik reformskih procesa u društvu uz široku potporu građana, zaključio je Kalmeta.