Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gospodarska zona Murvica Jug spremna za investitore

04.12.2013. 23:00
Gospodarska zona Murvica Jug spremna za investitore


Iako je recesija još uvijek duboko u našem gospodarstvu, a time i drugim djelatnostima, čini se da je Poličnik iznimka.
– Nastavljaju se građevinski radovi na komunalnom uređenju i izgradnji novih objekata koji će isključivo biti u funkciji poboljšavanja uvjeta življenja za 4.500 žitelja Visočana, Ninskog Dračevca, Suhovara, Briševa, Murvice, Murvice Gornje, Lovinca, Ruplja, Poličnika Gornjeg i Poličnika, kazao je načelnik Davor Lončar.
Kroz dosadašnji kontinuirani rad Općina Poličnik je uz ulaganje od gotovo pola milijarde kuna od potpune zapuštenosti napravila iskorak, veliki preporod u svim općinskim mjestima.
Općinska zgrada, škola, cesta…
Pri samom završetku je izgradnja općinske zgrade, ostali su tek manji zahvati na unutarnjem uređenju. Radove izvodi tvrtka Kulić Invest iz Vinkovaca, a nadzor provodi Donat iz Zadra.
– Zgrada je dobila potpuno novi oblik i sada uz rekonstrukciju starog dijela i dograđeni novi dio ima ukupno 550 metara četvornih površine, s velikom vijećnicom i devet novih ureda. Ukupna vrijednost je 1,8 milijuna kuna osiguranih iz općinskog proračuna. Otvorenje se očekuje početkom nove godine, istaknuo je načelnik Lončar dodavši kako uređenje okoliša zgrade izvodi komunalni pogon.
Prva faza dogradnje Osnovne škole Poličnik u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna je završena, u tijeku su radovi na drugoj fazi radova. Izvodi ih tvrtka Titan Constructa iz Zagreba koja treba postaviti vanjsku i unutarnju fasadu, sve instalacije i unutarnje radove. Nadzor provodi ovlašteni inženjer Dražen Džepina.
– U dogradnju škole se išlo kako bi se stekli uvjeti za organiziranje nastave u jednoj smjeni, a kako nalaže Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava. Rad u jednoj smjeni bit će velika prednost u odnosu na brojne škole u županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, kaže Lončar.
Završetak radova se očekuje do početka ljeta 2014. godine što upućuje kako će škola biti spremna za sljedeću nastavnu godinu i za rad u jednoj smjeni.
– Radovi druge faze iznose 2,4 milijuna kuna. Ministarstvo regianalnog razvoja i fondova EU sudjeluje sa 700.000 kuna, Zadarska županija s 1.059.000 kuna i Općina Poličnik sa 700.000 kuna, navodi jedan od najuspješnijih čelnika lokalnih jedinica u RH.
Županijska uprava za ceste Zadarske županije u vrijednosti od 8 milijuna kuna bez PDV-a započela je vrlo važne tromjesečne radove na rekonstrukciji lokalne ceste L 63056 (Duševića Mlin-Visočane) i raskrižja županijskih cesta Ž 6004 i Ž 6007.
– Ukupna dužina koja će se rekonstruirati iznosi 4.661 metar. Izvođači radova su Colas Varaždin d.d. (bivše Cesta Varaždin d.d. i Cesta Mineral d.o.o.) te Tim d.o.o. Nadin, govori Lončar.
Navedena cesta povezuje desetak mjesta (Nin, Pag, Vrsi, Ražanac, Poličnik, Visočane…) što dodatno skraćuje put u odnosu na raniju lokaciju za 8 do 10 kilometra.
– Ovom prometnicom u budućnosti otvaraju se novi kapaciteti raznih djelatnosti, a naselje Visočane približilo se moru na pet kilometara, napominje Lončar.
Pet poslovnih zona
U tijeku su radovi i na izgradnji nogostupa u Murvici Gornjoj i Poličniku Gornjem u dužini od jednog kilometra. Vrijednost radova iznosi 778.558 kuna.
– Radove izvode Ceste zadarske županije, a sufinanciranje je ugovoreno s Županijskom upravom za ceste koja osigurava oko 410.000 kuna, a preostalih 368.000 Općina Poličnik, doznajemo od načelnika.
Istovremeno u Murvici se izvode radovi na mjesnom groblju, točnije na ulazu i prostoru ispred postojeće mrtvačnice. Površina od 500 metara četvornih popločava se betonskim elementima. Radove izvodi općinski Komunalni pogon, a vrijednost radova iznosi 70.000, kuna.
– U Suhovarima je pri samom završetku uređenje ogradnog zida mjesnog groblja. Radove također izvodi Komunalni pogon Općine Poličnik, a cijena radova iznosi oko 80.000 kuna, kaže Lončar.
Proveden je i natječaj za javnu rasvjetu, a odnosi se na zamjenu starih svjetiljki s novim LED svjetiljkama kojima je zadaća uštedjeti postojeću potrošnju.
– S Fondom za zaštitu okoliša potpisali smo ugovor na iznos od 1,4 milijuna kuna. Fond sufinancira 80 posto, a ostalo Općina, kaže Lončar.
Dobrim promišljanjem Općina je podijeljena u pet poslovnih zona namijenjenih malom poduzetništvu, trgovini i proizvodno-skladišnoj djelatnosti.
– Pred nama je otvaranje gospodarske zone Murvica Jug. Sva komunalna infrastruktura je gotova, tehnički pregled je obavljen tako da su se stekli svi valjani uvjeti za investitore. Riječ je o zoni veličine 43 hektara koja je pred ljeto kod takozvane Karaule modernom prometnicom spojena na Jadransku magistralu, državnu cestu D8. Do sada je riješeno pet lokacijskih dozvola unutar zone. Tvrtka Sarag je već započela gradnju, dok bi do kraja godine radove trebala započeti i Lesnina, najavio je Davor Lončar.