Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oda maslinaru dr. Vlatkoviću

04.12.2013. 23:00


Kako do “nultog” djevičanstva maslinovog ulja, pokazuje nam zorno gospodarstvo zadarskog liječnika dr. Ivice Vlatkovića.
Razbibriga, uživanje u prirodi, mladićka neispunjena želja, okušavanje, natjecanje, provjeravanje, intelektualno samododvoravanje – što je od svega toga vodilo doktora da smogne vremena, truda i volje učiniti tako zahtjevan i prekrasan maslinik za uzor i ljepotu.
Taj misirski vrt rajske čistoće, božanskog drveća posloženog od vrsnih dobro prilagođenih kultivara na prostoru bogomdanog maslinika, nije niti igračka, niti razbibriga, nego put do najzdravijih i najfinijih djevičanskih ulja.
Poštuje pravila struke da bi se proizvodilo i uživalo, ali i harno gospodarilo.
Sve je tako dobro znanstvenim redom  posloženo i uvezano, kako bi se lakše spoznalo i primijenilo.
Nemirni istraživački duh potvrđuje se pronalaskom ispunjenosti i zadovoljstva.
Ugledni ginekolog, dobar metodičar, rabi svoj maslinik za nesmetano i nesputano istraživanje. Ničim remećeno, a toliko dobro usklađeno i povezano sa spoznajama njegove medicinske i naše agronomske struke.
Božanstveni sastojci maslinovog iscjetka, popunjuju čovječju staničnu jezgru eliksirima koji život znače.
Uljne tvari dobivene najboljim vrhunskim postupcima uzgoja i prerade maslina, bivaju nagrađene i potvrđene na mnogim maslinarskim smotrama i stručno- znanstvenom literaturom.
Uporabljene metode u ovom primjeru daju najbolja sinergijska rješenja.
Jednostavno agronomi ostaju zadivljeni, a pacijenti i doktori očarani.
Dobro je za poljodjelstvo kada imamo vrlih liječnika, koji u svoje slobodno vrijeme promiču božanstvene poljodjelske proizvode.
Vaš Bage