Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otočni školarci zakinuti su u odnosu na svoje zadarske vršnjake

04.12.2013. 23:00
Otočni školarci zakinuti su u odnosu na svoje zadarske vršnjake


Otočni Sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka u suradnji s Gradom Zadrom i OŠ Zadarski otoci kao matičnom školom područnim odjelima Veli Iž, Molat, Premuda, Silba i Olib 17. prosinca organiziraju humanitarnu akciju pod nazivom „Bodulska balada”.
Izvođači se odrekli honorara
– Humanitarna akcija „Bodulska balada” bit će spoj kulinarstva, glazbe i otoka, a sav prihod namijenjen je OŠ Zadarski otoci za kvalitetnije obrazovanje najmlađih otočana i školovanju otočne djece koja su, u usporedbi sa svojim vršnjacima na kopnu, zakinuta za mnoge stvari, rekao je na predstavljanju akcije Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, te naglasio kako su nastup potvrdili Ivo Pattiera, Ljubomir Pende Buco, dr. Dalibor Ivanišević, Zoran Jelenković, Amenda Stošić, Davor Pekota, Dean Dvornik, klapa Kontrada i grupa Dalmatico. Pridružit će im se i mlada violinistica Tena Milinčić s otoka Iža, koja živi na otoku, a satove glazbe pohađa u Zadru. Dodao je da se zahvaljuje svim izvođačima jer su se odrekli honorara, a sve u korist otočne djece.
Iako su u sastavu OŠ Zadarski otoci područni razredni odjeli na šest otoka, nastava se trenutačno odvija na Olibu, Ižu i Silbi, a na Premudi, Istu i Molatu odjeli su zatvoreni jer više nema djece školske dobi. Kako nam je pojasnio ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić, nastavu na Velom Ižu pohađa 13 učenika, na otoku su stalno učiteljice razredne nastave, hrvatskog jezika, matematike i fizike, a iz Zadra putuju učiteljica engleskog i njemačkog jezika, kemije, tjelesne i zdravstvene kulture i učitelji geografije i vjeronauka. Školska zgrada sagrađena je 1950. godine, a učionice se griju na drva. U područnoj školi Silba, koja je sagrađena prije 1945. godine, nastavu pohađa troje učenika u jednom kombiniranom odjelu, s njima radi jedna učiteljica, a na otok putuju još učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture, kemije, povijesti, i fizike.
Nastava ovisi o plovidbenom redu
Na Olibu je škola u zgradi koja je također sagrađena prije 1945. godine, u jednom kombiniranom odjelu dvoje je učenika, a s njima radi jedna učiteljica razredne nastave, dok na otok putuju još učiteljica engleskog jezika, učitelj povijesti, kemije i fizike.
– U svim područnim odjelima postoji telekonferencijska oprema kojom nastojimo učenicima nadoknaditi stručnu nastavu, naročito prirodoslovnih predmeta, i to tako da naši stručni učitelji iz matične škole nastavu prenose videokonferencijski. Moram naglasiti da je organizacija nastave usko vezana uz mogućnost dolaska na otoke, odnosno ovisi o plovidbenom redu trajekata i brzobrodskih linija, a često i o vremenskim prilikama, kaže ravnatelj Davor Barić te otkriva da će se novac prikupljen humanitarnom akcijom Bodulska balada utrošiti na rekonstrukciju sanitarnog čvora u školi u Velom Ižu, dijelom i za uređenje stana za učiteljicu na Olibu i za nabavu nastavnih sredstava i pomagala za sve otočne razredne odjele. Sve škole su, dodaje, obnovljene i u dobrom su stanju, a u tijeku je uređenje stana u sklopu školske zgrade za učitelja na Olibu. Škola na Silbi ima uređen stan, dok se za učitelje koji dolaze na Iž stan unajmljuje jer u školskoj zgradi nema prostora za stambenu jedinicu.