Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZD DNEVNIK Začarani krug “dualaca”

04.12.2013. 23:00
ZD DNEVNIK Začarani krug “dualaca”


Članovi zadarske Udruge Nada ovih su dana otvorili problematiku takozvanih dualaca – ovisnika koji imaju dijagnosticiran i poremećaj osobnosti. Kud s njima, pitali su roditelji.
U Psihijatrijsku bolnicu Ugljan ne mogu jer nema uvjeta za njihov smještaj i liječenje, za Dom za odrasle osobe u Zemuniku potrebno je rješenje Centra za socijalnu skrb iz kojeg bi bilo razvidno da se nisu sposobni sami brinuti o sebi, u Općoj bolnici Zadar još manje im je mjesto, a da bi otišli u komunu ili neku terapijsku zajednicu prije svega moraju na to sami pristati, a onda, prije ulaska moraju se “očistiti”. Barem je tako u većini takvih ustanova, a one koje i primaju ovisnike te im pomažu da se “skinu” kad uđu u tretman, nemaju stručno osoblje koje bi se bavilo psihičkim problemima “dualaca”. U praksi, dakle, oni nigdje nisu prispjeli jer je za zdravstvene ustanove problem ovisnost, a za komune i terapijske zajednice duševna bolest. Nerijetko su nasilni, pa se suživot s njima pretvara u svakodnevnu borbu za normalan i čovjeka dostojan život.
Najveći teret na koncu ipak padne na pleća roditeljima i članovima najuže obitelji koji s godinama postanu umorni od svega. Jedini predah u većini slučajeva im je tek na dan ili dva kad njihova “dualca” zbog prekršaja pokupe plavci koji ga zbog kriminalističke obrade zadrže preko noći u prostorijama policije. I tako je već godinama.
Roditelji okupljeni u Udruzi Nada pokušali su potaknuti institucije da više pažnje posvete ovom problemu. Činilo se kako je na vidiku otvaranje detoks jedinice, no sve je ubrzo palo u vodu zbog nedostatka novca za realizaciju projekta. Osim toga, pokazalo se i kako takav odjel nitko ne želi preuzeti, a svatko ima svoje razloge zašto to baš ne bi bilo dobro da bude u ustanovi koju vode.
No, negiranje i bježanje od odgovornosti nikad nije moglo u nedogled pa je za one koji žive s “dualcima” samo pitanje tko će dočekati da se konačno prekine začarani krug.