Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Znanost u službi građana

04.12.2013. 23:00
Znanost u službi građana


Predavanjem doc.dr.sc. Aleksandra Kneževića na temu “Klinička ispitivanja” danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zadar nastavlja se projekt Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru “Četvrtkom do zdravlja”.
Kako kaže inicijatorica i organizatorica projekta, izvanredna profesorica Odjela za zdravstvene studije dr.sc. Mira Klarin, cilj projekta je predstavljanje Odjela lokalnoj zajednici te popularizacija znanosti općenito.
– Tijekom osam predavanja s društveno relevantnim temama s područja zdravstva i biomedicine, profesori Odjela za zdravstvene studije predstavit će predmete kojima se bave. Htjeli smo odabirom aktualnih, intrigantnih i prije svega korisnih tema predstaviti naš Odjel, jedan od najmlađih na Sveučilištu, ali i staviti znanost u funkciju društva. Suradnja Sveučilišta i okruženja u kojem djeluje je jako važna, a početak te suradnje je upoznavanje te predstavljanje rezultata naših istraživanja koji bi mogli i zapravo trebali utjecati na život u lokalnoj zajednici i to na raznim područjima, kaže izv.prof.dr.sc. Klarin.
Predavanja “Četvrtkom do zdravlja” su prilka građanima da iz prve ruke doznaju što ih zanima o zanimljivim temama s područja infektologije, ginekologije, estetske kirurgije, njege djeteta…
– Danas su izvori informacija bezbrojni, a informacije često kontradiktorne i teško je napraviti selekciju koje su valjane, a koje ne. Na predavanjima ‘Četvrtkom do zdravlja’ se razvije rasprava, ljudi podijele svoja osobna iskustva te mogu postaviti pitanje osobi iz znanosti. Jer znanost ne bi smjela biti sama sebi svrha, već u službi zajednice, kaže izv.prof.dr.sc. Klarin.
Kako dodaje, često je zbog nedostatka sredstava teško sva znanstvena dostignuća predstaviti širokoj masi ljudi. Na projektu “Četvrtkom do zdravlja” baš zbog plemenitog cilja svi sudionici rade volonterski.
Predavanja će se održavati svakog drugog četvrtka u Gradskoj knjižnici Zadar sve do lipnja sa stankama u vrijeme praznika, a sljedeću akademsku godinu slijedi novi ciklus predavanja.
Već su održana predavanja prof.dr.sc. Borisa Dželalije “Virusni hepatitis C – nove spoznaje” i doc.dr.sc. Darija Nakića “Povišeni tlak i debljina”, a nakon današnjeg predavanja doc.dr.sc. Aleksandra Kneževića “Klinička ispitivanja”, slijede 13.02.2014. doc dr.sc. Tatjana Šimurina “Opstrukcijska apneja u snu”, zatim 13.03.2014. doc.dr.sc. Robert Karlo “Njega bolesnog djeteta”, 10.04.2014. dr.sc. Petar Lozo “Menopauza: Razotkriveni mitovi i skrivene tajne”, 08.05.2014. izv.prof.dr.sc. Neven Skitarelić “Estetska kirurgija – od glamura do svakodnevnog života” i 12.06.2014. Branko Dukić, dr.med. “HPV cjepivo-uloga i prevencija karcinoma vrata maternice”.