Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U višem rangu i klub mora na višu razinu

Autor: Andrija Prović

05.01.2010. 23:00
U višem rangu i klub mora na višu razinu

Foto: Vedran SITNICA



Uz igrače koje imamo, za ostanak u sredini premijerligaške ljestvice bila bi dovoljna još dva kvalitetna pojačanja
Neugodna ozljeda, a potom i operacija križnih ligamenata Nina Jeraka je prošle sezone koštala devet mjeseci izbivanja s parketa. Međutim, na početku ove kapetan momčadi Roka Paleke vratio se s namjerom da svoj klub povede (vrati) u elitno društvo hrvatskog rukometa. Jerak i suigrači trenutačno se nalaze na polovici zacrtanog puta, a kraj jesenskog dijela prvenstva bio je prilika za rezime njegovog, odnosno učinka Zadar Slada nakon 13 odigranih kola.
Trener Roko Paleka ocijenio je polusezonu uspješnom. Slažete li se s njegovom izjavom?
– Nisam u potpunosti zadovoljan s jesenskim dijelom prvenstva. Da nismo izgubili od Arene moglo bi se reći kako je naš jedini minus utakmica s Crikvenicom, a poraz od Gorice posljedica neuigranosti na početku lige. Ovako, premda nas dva boda dijele od vodećih momčadi, zbog neuspjeha u Puli nisam pretjerano zadovoljan.
U jesenskom dijelu izgubili ste triput. Ako poraz u prvom kolu od Gorice i pripišemo neuigranosti te nedostatku nekih igrača, ostala dva, Crikvenica i Arena, dogodila su se u dvobojima kada je Zadar imao imperativ dokazivanja vlastite kvalitete. Je li presudio psihološki faktor ili Slad ipak nije tako superiorna momčad kakvom je smatrana nakon pobjeda u Đakovu i Kaštelima?
– Po imenima smo najkvalitetnija momčad prvenstva, no rukomet nije individualni sport. Prevelika želja i dekoncentracija u odlučujućim trenutcima presudili su u korist Crikvenice, a isti se scenarij ponovio i u susretu s Arenom. U obje utakmice pobijedili smo sami sebe.
Što je bio glavni uzrok oscilacijama u igri Zadra, posebno u prvim poluvremenima?
– Nažalost već godinama igramo na sličan način te rijetko kada povežemo svih 60 minuta. No, i u takvim utakmicama, u nastavku u pravilu igramo bolje, odnosno uspijevamo odnijeti bodove. Tako je bilo i ove sezone kada smo u susretima sa Županjom i Senjom lošija prva poluvremena do kraja pretvorili u visoke pobjede. S druge strane, u gostima smo znali bolje odigrati u prvom dijelu te na taj način praktički riješiti utakmicu. Pretpostavljam da stoga i naš učinak ovisi o razini motivacije.
Žeravica i Vučković
Kako ocjenjujete vlastitu igru u dosadašnjih 13 kola?
– Svojom igrom nisam zadovoljan. Smatram da trebam popraviti igru u obrani, tj. biti još agresivniji, a u napadu još učinkovitiji. Pritom mislim na više golova u protivničkoj mreži, a ne samo razigravanje suigrača.
Jesu li ozljeda i duga stanka “kumovali” nešto lošijim izdanjima Nina Jeraka?
– Nakon povratka u momčad, u prvih mjesec dana izbjegavao sam kontakt pribojavajući se obnavljanja ozljede. Kada je taj period prošao bio sam mentalno spreman, no devet mjeseci izbivanja ipak je ostavilo traga.
Jeste li zadovoljni ovogodišnjom minutažom?
– Da. U potpunosti.
Poziciju srednjeg vanjskog dijelite s Marijanom Bašićem. Kako se on snašao u ulozi razigravača?
– Bašić je igrač koji posjeduje visoku individualnu kvalitetu te je u mogućnosti sam riješiti utakmicu. Također, dobar je na obje strane terena što je dokazao u brojnim nastupima. Naravno da u svima nije briljirao, no kada bi i igrao lošije, ni ostatak momčadi nije bio ništa bolji.
Tko je ove sezone bio najučinkovitiji Zadrov igrač?
– Teško mi je istaknuti određeno ime. Žeravica je odlično iskoristio svoju minutažu, također i Ninčević, Buovac, Bašić, Brkljača… U 13 kola bilo je dosta dobrih pojedinaca, ali ne mogu staviti naglasak na nekog od njih.
Koliko će Zadar poremetiti odlazak Anđela Žeravice, ponajboljeg kružnog napadača Dukat prve lige?
– Nezahvalno je bilo što prognozirati budući da ne znamo kako će se Luka Miletić i Marko Vidović, naši novi igrači, snaći u Zadru. Ivan Mijolović i Damir Samaržija, iako jesenas nisu bili s nama, nisu nepoznanice, jer njih dobro poznajemo. Kad je riječ o kružnom napadaču, Ivan Vučković može vrlo kvalitetno odraditi posao na crti, posebno u napadu. U obrani se mora još više potruditi, no sigurno je da se radi o kvalitetnom igraču s vrhunskim predispozicijama. Za Luku Miletića sam čuo da je dosta borben i očekujem da će, baš kao i Vidović, biti pojačanje za našu momčad.
Je li se moglo napraviti više za zadržavanje Žeravice?
– To je bio posao uprave. Ne znam o čemu su konkretno razgovarali i što je presudilo njegovoj čvrstoj odluci da ode u Split, ali sigurno da će nam nedostajati u predstojećim susretima. Smatram da bi Žeravici bilo bolje da se zadržao u Zadru. Pitanje je koliku će minutažu dobivati u novom klubu, a kako čujem niti financijska situacija im nije najbolja.
Ništa bez domaćih igrača
Zadar je u sezoni 2003./04. izborio ulazak u Prvu ligu, no u spomenutom društvu kratko ste se zadržali. U slučaju da uspjeh ponovite i ove godine, kako osigurati duži o(p)stanak?
– Pošto smo trenutačno u poziciji za ulazak u najviši rang, već sada je vrijeme za slaganje momčadi koja se u Premijer ligi neće zadržati samo jednu godinu. Uz igrače koje imamo, za ostanak u sredini premijerligaške ljestvice bila bi dovoljna još dva kvalitetna pojačanja. Naravno, u tom slučaju bilo bi potrebno cijeli klub podignuti na višu razinu. To se odnosi na igrače, ali i struku.
Roko Paleka u odnosu na dosadašnje trenere?
– Roko je mlad i ambiciozan trener. Zna motivirati igrače na rad. I s dosadašnjim trenerima imao sam pozitivna iskustva, a Paleka je svakako jedan od njih. Nadam se da će već dogodine dobiti priliku za vođenje premijerligaške momčadi.
Jeste li ikad razmišljali okušati sreću u nekom drugom klubu?
– Da. Prije nekoliko godina razmišljao sam o drugim ponudama, no sada samo želim ostati u svom gradu i igrati za matični klub.
Treba li se Zadar u budućnosti bazirati na rad s vlastitim igračima, makar i pod cijenu rezultata?
– Smatram da je to ispravan put. Dovođenje velikog broja pojačanja dugoročno nije dobro rješenje za nijedan klub. Ako već treba dovoditi igrače, onda to trebaju biti zaista adekvatna pojačanja te po mogućnosti bivši igrači Zadra.
Vidite li se jednog dana u ulozi rukometnog trenera?
– Sigurno je da ću uvijek ostati uz svoj klub. Hoću li ću biti u ulozi trenera ili na nekoj drugoj funkciji, to sada ne znam. Još dugo godina mogu igrati, a nakon toga – vidjet ćemo. Možda za početak to bude rad s mlađim uzrastima.


Mijolović i Merhar su propust


Ivan Ninčević je veliko pojačanje za vaš klub, no takav igrač teško da će se u Mocirama zadržati duže od jedne sezone. Stoga, dugoročno gledano, je li Zadar više izgubio odlaskom Natka Merhara, nego dobio dolaskom Ninčevića?
– Ninčević je naše ogromno pojačanje. Drago mi je da će i u nastavku prvenstva nositi dres Zadra. Što se tiče Natka, njegov, kao i Mijolovićev odlazak zasigurno su bili preuranjeni. U slučaju da Zadar uđe u Premijer ligu, njihovim bi ostankom imali kvalitetna rješenja na krilu i vanjskom. Klub je napokon izbacio dva perspektivna mlada igrača, međutim, nije ih uspio zadržati. Smatram da je to bio propust. Zato je dobra vijest da se Mijolović nakon pola godine vratio u Zadar.




 


Najopasnija je Crikvenica


Koje dvije momčadi su najizgledniji putnici u Premijer ligu?
– Nadam se Zadar, a kao drugog kandidata istaknuo bih Crikvenicu. Oni su na polusezoni doveli i novog trenera Mišu Veraju. Uz prvo mjesto na ljestvici, dolazak trenera s prvoligaškim i dugogodišnjim iskustvom dovoljno govori o ambicijama njihovog kluba. Ne treba niti napominjati kako su i do sada bili odlično posloženi te pokriveni gotovo na svim pozicijama.


 


Danas prvo okupljanje


Pripreme za novu sezonu Zadrani počinju večeras u Mocirama u 19 sati. Roko Paleka očekuje da će na prvom treningu imati sve igrače s kojima se kreće po najmanje drugo mjesto u Dukat prvoj ligi. Zapravo, gotovo sve budući da je Damir Samaržija trenutačno na odmoru u Karlovcu. U odnosu na jesen, Zadar je ostao bez Anđela Žeravice, a novi igrači su Ivan Mijolović, povratnik iz Karlovca, zatim Damir Samaržija, koji pola godine nije igrao, te Luka Miletić i Marko Vidović. Zadrani sezonu nastavljaju 13. veljače domaćom utakmicom protiv Gorice.