Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bura “brije” pod Velebitom, zaledilo i Vransko jezero

05.01.2017. 23:00
Bura “brije” pod Velebitom, zaledilo i Vransko jezero


Zbog jake bure za sav je promet zatvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak za osobna vozila i autobuse je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).
Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima,a pa iz HAK-a savjetuju vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Ubli-Vela Luka-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Vis-Split; trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Vis-Split, Drvenik Veli-Drvenik Mali -Seget Donji -Trogir, Split-Rogač, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Sobra- Prapratno, te brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Susak-Unije, Dubrovnik- Koločep-Lopud-Suđurađ.
Zima je u petak u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.
  Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.
 Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.
Zbog niskih temperatura zaleđeno je i Vransko jezero.