Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta Bernardiću: Ne stoji ništa što ste rekli

05.01.2017. 23:00
Kalmeta Bernardiću: Ne stoji ništa što ste rekli


Nakon razgovora Davorom Bernardićem u našem listu, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta uputio je predsjedniku SDP-a otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti.
“Gospodine Bernardiću, prije svega, želim Vam čestitati na izboru za predsjednika SDP-a. Drago mi je da ste posjetili Zadar, moderan i napredan grad koji može biti primjer mnogima, da ne kažem svim gradovima u Hrvatskoj.
Ono zbog čega Vam se obraćam jesu potpune neistine koje ste izrekli o stanju u ovom gradu i županiji. Zbog neinformiranosti ili krive informiranosti, ili pak zato što ste šef SDP-a, nebitno je, ali činjenice su potpuno drugačije.
Gospodine Bernardiću, želim Vam poručiti da je zadarska gradska uprava najefikasnija gradska uprava u Hrvatskoj, da je u gradu Zadru realizirano više projekata od interesa za građane, nego u svim gradovima skupa kojima upravlja SDP, dok se istodobno za plaće zaposlenika izdvaja samo 9 posto proračunskog novca.
Također, naša gradska uprava je maksimalno transparentna, što među ostalim dokazuje i priznanje Instituta za javne financije koje smo dobili za transparentnost gradskog proračuna, a za svoje poslovanje gradska uprava ima i bezuvjetno mišljenje Državne revizije te je u potpunosti otvorena i na usluzi svojim građanima.
Nadalje, u gradu Zadru nikada u njegovoj povijesti nije bilo više zaposlenih i manje nezaposlenih, čime još uvijek nismo zadovoljni stoga to i dalje, zajedno sa sadašnjom Vladom, ostaje naš prioritet. Grad Zadar isto tako ima visoke standarde kada je u pitanju provođenje socijalne politike, politike školstva, predškolstva, razvoja sporta i svih ostalih područja iz svoje nadležnosti. Zadar je, ako niste znali, izabran i za najbolju turističku destinaciju i vrlo skoro će turizam u gradu živjeti cijelu godinu.
Kad govorimo o komunalnom uređenju, komunalni problemi i do sada su uspješno rješavani što nas svrstava u sam vrh realizacije projekata komunalne infrastrukture u državi. Navest ću samo jedan primjer: grad Zadar jedini je grad na Jadranskoj obali koji nema niti jedan izravni kanalizacijski ispust u more. Samo u ovoj godini imamo milijardu kuna pripremljenih i apliciranih projekata prema EU fondovima koji uskoro otpočinju s realizacijom, a odnose se na izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže na preostalom području grada, Centar za gospodarenje otpadom, te program ITU-a, što će dodatno podići komunalni standard našeg grada.
Imamo prestižno Sveučilište s najstarijom tradicijom u Hrvatskoj gdje se u posljednjih desetak godina broj studenata šesterostruko povećao, pa prema tome, gospodine Bernardiću, očito je da ne stoji ništa što ste rekli.
Na kraju, istina je jedna, da nije bilo vaše SDP-ove Vlade, koja četiri godine, ne da nije radila ništa, već je zaustavljala razvoj Republike Hrvatske pa tako i Zadra, podsjetit ću samo na terminal u luci Gaženica, provođenje tihe regionalizacije kroz odlazak institucija iz Zadra, centar Mocire i drugo, danas bi gospodarska i ekonomska situacija općenito bila još bolja.
S jedne strane razumijem Vaše neargumentirane izjave jer Vi morate govoriti protiv, budući da ste čelnik SDP-a, ali žalosti me što ste i Vi još jedan koji se ponaša po već viđenom obrascu i koji iz naše voljene metropole, ali i drugih gradova, tek usput skokne u ovaj grad, kaže neistine koje mu serviraju ljudi koji za ovaj grad i građane nisu nikad ništa napravili i nakon toga odlaze, zaboravljajući gdje su uopće bili.
Ali nemojte se brinuti, ovaj grad i njegovi građani uvijek su znali tko je za njih, tko nije za njih, a tko je za njih samo deklarativno.
Gospodine Bernardiću, sljedeći put kad dođete u grad Zadar, pozivam Vas da posjetite gradsku upravu gdje ćete puno toga dobroga moći naučiti i gdje ćemo Vas argumentirano ugodno iznenaditi sa svim pokazateljima bitnima za život ovoga grada i njegovih građana.
Želim Vama i Vašoj obitelji svako dobro u novoj 2017. godini.”