Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Kobac” ulovio lisicu

05.02.2012. 23:00
“Kobac” ulovio lisicu


Hajka je organizirana u okviru zacrtanog plana i programa suzbijanja bjesnoće koja se ovih hladnih zimskih dana pojavila na širem području Zadarske županije, a koje najčešće prenose lisice, čagljevi, divlje mačke, jazavci i tako redom


Nakon što su protekle nedjelje upriličili ekoakciju čišćenja šuma i lovišta od nagomilanog smeća, članovi ražanačke Lovačke udruge “Kobac” sa svojim vodstvom predsjednikom Jurom Zubčićem, tajnikom Darijom Rudelom i glavnim lovnikom Milanom Mićom Rudelom, ove su nedjelje na lovnom području proveli prvu ovogodišnju zajedničku hajku na predatore.
Hajka je organizirana u okviru zacrtanog plana i programa suzbijanja bjesnoće koja se ovih hladnih zimskih dana pojavila na širem području Zadarske županije, a koje najčešće prenose lisice, čagljevi, divlje mačke, jazavci i tako redom.
Osamdeset lovaca, a 125 ih inače broji udruga, po izuzetno hladnom, snježnom te burnom vremenu i po teško pristupačnom i krševitom terenu krenulo u akciju. Detaljno se “češljao” teren počevši od Podvršja preko Jordana i Stojića do Vrtoloma i starog grada Ljube. U prvoj ovogodišnjoj akciji Darijo Dundović iz Lovne jedinice Radovin ustrijelio je lisicu, koju će u Zadru pregledati veterinari, a potom će biti proslijeđena na Veterinarski institut u Splitu.
Na povratku za promrzle i pomalo umorne lovce nakon uspješno odrađenog zadatka u lovačkom domu pripremljena je tradicionalna okrjepa te topli napici.
Poslije ove “Kobac” planira i nove hajke te i neke ostale aktivnosti.
– Hajke na sve vrste štetočina naša su tradicionalna aktivnost u ovo zimsko doba. Ovu smo proveli na navedenom terenu na zamolbu naših stočara kojima u zadnje vrijeme sve više strada stoka. Raspolažemo informacijama da na ovim našim prostorima obitavaju i vukovi, koji su poklali stado ovaca u Rtini. Iduće nedjelje na rasporedu je druga hajka. Nju ćemo provesti na krševitom terenu uz morski pojas od Gornje Slivnice do porta u Jovićima i dalje do Ražanca te na potezu Brdo kod Radovina. Lanjske godine naši lovci za vrijeme osam hajki ustrijelili su preko sto opasnih štetočina. Ponosni smo što je naša lovačka udruga u samom vrhu Zadarske županije kad je u pitanju odstrjel opasnih štetočina, rekli su nam Jure Zubčić i Milan Mićo Rudela.