Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Komu treba pomoć, neka zove

05.02.2012. 23:00
Komu treba pomoć, neka zove


Dok traju ovakvi vremenski uvjeti svi kojima je potrebna pomoć mogu se javiti na broj telefona 250-465


Ovih dana se mnogi od nas osjećamo okovanima u vlastitim domovima. Ipak, najgore je starim i nemoćnim osobama za koje je izlazak po ovakvim uvjetima nemoguć. Zato su na njih mislili Grad Zadar i Dom za odrasle osobe sv. Frane te osigurali dežurni telefon (250 – 465) da se jave građani kojima treba pomoć pri ostvarivanju najvažnijih životnih potreba. Građani se mogu javiti sve dok traju ovakvi vremenski uvjeti.
Kako je rekla ravnateljica Doma Maja Pletikosa, nije bilo puno poziva, ali su zato djelatnici Doma sami nazvali tristotinjak osoba, korisnike usluga Doma i socijalno potrebite obitelji kojima nose ručak u svojoj božićnoj akciji “100 božićnih ručkova”. Većina njih se već bila snašla, ali bilo je njih dvadesetak koji su jedva dočekali poziv. Trebalo im je odnijeti drva, naložiti vatru, obaviti spizu…
U Domu sv. Frane je bio “sabirni centar”. Djelatnici su već bili obavili spizu, kuharice skuhale juhu i kokoš, a onda su se počeli skupljati i volonteri, među kojima su bili i djelatnici gradske uprave.
S vjernim volonterom Doma sv. Frane, Miroslavom Cindorijem, uputili smo se prvo na Kolovare kod starijeg gospodina Slavka Šaponje. Slavko je jako prehlađen, u trošnom stanu mu je vrlo hladno, a i kaže da ne zna što bi jeo da ga se nisu sjetili volonteri.
Nastavili smo prema Bulevaru kod obitelji Subotić. Samir je nezaposlen, Ana osoba s invaliditetom, a njihova kći Vanesa ima deset godina. Žive od Anine invalidnine, podstanari su i jedva spajaju kraj s krajem, ali svi nas dočekuju s osmijehom na licu. Vrata prvi “otvara” veseli pekinezer Aron. Potom nam se vesele Samir i Ana. Samir odlazi po Vanesu kod susjede da se slika za novine.
Uz mlijeko, kruh, kekse i topli ručak, posebno ih veseli upravo susret i lijepa riječ volontera. Na obostrano zadovoljstvo, kaže volonter Miroslav.
– To uopće nije veliki angažman. Ovdje svi nađu vremena za dugotrajno ispijanje kave pa se može naći i vremena za volontiranje. U Domu sv. Frane volontiram oko godinu dana. To su sitni kućni popravci, izleti s korisnicima, održavanje kontakta, pomoć u organizaciji… Često su to lijepa druženja i to čovjeka oplemenjuje. Ne žrtvujem se mnogo, a za uzvrat dobijem njihovo zadovoljstvo, druženje ili prijateljstvo, kaže Miroslav.