Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najveći problem – vozači s ljetnim gumama

05.02.2012. 23:00
Najveći problem – vozači s ljetnim gumama


Vremenska prognoza ide nam na ruku pa se očekuje da će već danas promet zadarskim i županijskim cestama biti normaliziran za javni prijevoz, ističe Mile Fabijan


Državna uprava za zaštitu i spašavanje, točnije služba 112 zaprimila je više od 500 telefonskih poziva vezanih uz aktualne vremenske neprilike uzrokovane nezapamćenom mećavom na području, ne samo Zadarske županije, nego i cijele Hrvatske. Na cestama jučer ujutro, vrijedili su zimski uvjeti. Najteža situacija, kaže pročelnik županijskog DUZS-a Branko Smolić, bila je na području općine Gračac, grada Obrovca i grada Benkovca.
Najveći broj intervencija za izvlačenjem vozila iz snijega, zaprimljen je na području općine Stankovci. Dramatična situacija bila je, kaže šef operative Cesta Zadarske županije Mišo Barešić, od Tromilje u općini Zemunik Donji pa sve do općine Stankovci gdje su zabilježeni zapusi snijega visine i do dva metra. Ista priča i ovog puta se ponovila jer se pokazalo da je najveći problem što su ljudi na put krenuli s ljetnim gumama na svojim automobilima. Ma koliko imali dobro vozilo, naglašava Barešić, s ljetnim gumama se nije moglo proći.
U Gračacu formirano prihvatilište
Kako je inače uvriježeno u ovakvim situacijama u Gračacu je formirano prihvatilište za one koji svojim vozilima nisu mogli nastaviti put. Smolić kaže da su u svim jedinicama lokalne samouprave aktivirani stožeri zaštite i spašavanja i da su u skladu sa svojim mogućnostima, poduzete sve operativne radnje kako bi se što manje osjetile posljedice ovog nezapamćenog nevremena. Iako su mnoge ceste bile zatvorene, nije bilo nedostupnih područja.
Na području Gračaca, jučer ujutro bile su zatvorene sve ceste, uključujući magistralni pravac Korenica-Gračac-Split. Jedino je bio otvoren pravac Gračac-Obrovac, ali samo za osobna vozila. No operativa Cesta Zadarske županije redovito je čistila županijske i lokalne ceste koje su bile prohodne samo za vozila hitnih službi. Ceste se čiste kako bi u trenutku otvaranja odmah bile spremne za prometovanje.
Ceste će jutros biti spremne za pojačan promet
Na drugu stranu, u Zadru, dvije su ralice do 21 sat očistile i posule sve glavne prometnice u gradu. Nakon kratkog odmora, u posipavanje se ponovno krenulo oko 2 sata. Mišo Barešić kaže da bi se posipavanje nastavilo i jučer ujutro, ali je ocijenjeno da bi se time stvorile veće gužve, budući da ralica s posipavačem ide malom brzinom. Kako kaže prvi čovjek Županijske uprave za ceste Mile Fabijan, vremenska prognoza ide na ruku pa se očekuje da će već danas, promet zadarskim i županijskim cestama biti normaliziran za javni prijevoz kako bi učenici i radnici mogli na vrijeme stići na posao. Za to se brine mehanizacija od 30 većih kamiona s ralicom i posipavačima, 10 manjih vozila s posipavačima kapaciteta jednog kubnog metra koji se upotrebljavaju za čišćenje manjih cesta i ulica te 10 utovarivača.


Stožer: Sve su prometnice prohodne




Jučer poslijepodne oko 17.30 sati Stožer zimske službe koji čine Županijske ceste, Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste mogli su konstatirati da su sve prometnice na području Zadarske županije prohodne. Izuzetak je bio pravac Plitvice – Split, ali se svaki trenutak čekalo njegovo otvaranje. Tome je, kaže prvi čovjek Županijske uprave za ceste Mile Fabijan, doprinijelo poboljšanje vremenskih prilika te je mehanizacija na terenu uspjela obaviti posao. Očišćene su i posute sve prometnice o kojima skrbi stožer na području Grada Zadra.
Radnici Čistoće sa svoje dvije male ralice, nastavili su čistiti i posipati gradske i nerazvrstane prometnice cijelu noć. Danas će se, kaže gradski pročelnik za infrastrukturu Jure Zekanović, pristupiti čišćenju nogostupa, ali se pozivaju građani da i oni očiste prostor ispred vlastitih vrata.


Perinić: Nerazumijevanje funkcioniranja sustava


Da se stanje u četiri dalmatinske županije jučer ujutro pomalo smirilo i normaliziralo, potvrdio nam je i i prvi čovjek DUZS-a Jadran Perinić. U probijanju i čišćenju puteve, posebice prema Skradinu, angažirane su i ralice Hrvatskih autocesta. U cijeloj situaciji pokazalo se, kaže Perinić, temeljno nerazumijevanje funkcioniranja sustava zaštite i spašavanja.
– Jedinice lokalne i područne samouprave imaju svoje stožere i sredstva koja im stoje na raspolaganju. Tek ako vlastitim sredstvima ne mogu riješiti situaciju, obraćaju se nama u DUZS koji koordiniramo dodatna sredstva. Uzmimo na primjer grad Split, gdje je situacija bila relativno u redu, ali ne i u zaleđu. Stoga se župan po već poznatim i opisanim procedurama, trebao obratiti nama za dodatnu pomoć i angažiranje dodatnih ralica i posipavača. Bilo je i prozivki zašto se vojska nije aktivnije uključila. Moram reći da su pripadnici HV-a, iako im to nije primarni posao, bili na terenu još prekjučer, što je koordinirano i s Uredom predsjednika RH, rekao je Perinić dodajući da je zadovoljan situacijom kako je na mećavu reagirano u Zadarskoj županiji.