Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kuglači pred ključnim razdobljem

Autor: Viktor Bogut

05.02.2013. 23:00
Kuglači pred ključnim razdobljem

Foto: Vedran SITNICA



Nakon subotnje rutinske pobjede protiv Rijeke Zadrane u idućem kolu očekuje novi relativno slab suparnik. U Mocire tada stiže Željezničar, sastav koji se, poput Riječana, mukotrpno bori za ostanak i odlični Zadrani ne bi smjeli imati problema u toj utakmici.
– Zaista smo manje-više rutinski rješavali posljednje utakmice. Protiv Rijeke nismo izgubili niti jednu partiju, a pobjedu očekujemo i protiv Željezničara – kazao je trener Zadra Šime Mijolović, koji je svjestan velike prilike koja se njemu i njegovim igračima pruža u ovoj sezoni. Nakon što su, u odnosu na protekle sezone, Zadrani imali sastav koji je dominirao hrvatskim, ali igrao i vrlo važnu ulogu u europskom kuglanju, ove sezone sastav iz Mocira nose iskusni domaći igrači Luka Ukalović i Mario Baljak, prekaljeni Kostadin Manev i Stanko Čota te mlade snage Luka Bolanča i Hrvoje Marinović. Baš ta kombinacija mladosti i iskustva pokazuje se dobitnom, jer na papiru mnogo jači sastavi trenutačno Zadru gledaju u leđa.
Dobar ždrijeb
Početak drugog dijela sezone sastav iz Mocira, kaže Mijolović, odrađuje rutinski. Jasno je bilo da im je ždrijeb u početku donio nekoliko lakših utakmica, koje su vrlo dobra priprema za ono što slijedi.
– Ždrijeb nam odgovora. Imamo se priliku dobro uigrati za najvažniji dio sezone. U ovih nekoliko dvoboja koje smo odradili bilo je važno pobijediti i prepoznati eventualne pogreške te ih ispraviti. Mislim da to za sada dobro radimo. U svakom slučaju, imamo prostora za doradu i ovaj period nam zapravo služi kao vrlo dobro uigravanje.
Kao što je zadarski strateg i najavio, nakon dvoboja protiv Željezničara, njegov sastav očekuje daleko teži dio.
– Nakon subote imat ćemo dva tjedna stanke jer će se odigrati dvoboji Lige prvaka. Onda nas očekuje pravi rasplet sezone i tri ključna dvoboja, protiv Grmoščice u gostima te susreti s Konikomom kod kuće i Zaprešićem na njihovom terenu.
Izjednačena utrka
U tim dvobojima bi se moglo i rasplesti prvenstvo te promovirati novi ili stari prvak Hrvatske. Branitelj titule je Konikom Osijek, ali zapravo Osječani su od trojke Zadar/Zaprešić/Konikom u najtežoj situaciji jer su već kod kuće izgubili od Zadra, a gostuju i u Zadru i u Zaprešiću. Zadrani, s druge strane, imaju pobjedu više od konkurencije, ali Zaprešić pak ima veliku prednost u tome što dočekuje i Zadra i Konikoma. Kombinacija zaista ima mnogo.
– Može se tu svašta dogoditi. Nemojmo zaboraviti da nitko nije imun na kikseve. Tako postoji mogućnost da neki sastav od ove trojke u završnicu prvenstva uđe s prednošću od četiri ili više bodova i da pitanje prvaka bude riješeno, ali, s druge strane, isto se tako može dogoditi da sva tri sastava uđu potpuno izjednačeni u posljednje kolo.
Spomenuti kiksevi mogli bi biti ključni. U vrlo jakom domaćem prvenstvu postoji niz momčadi koje su u stanju iznenaditi svakog poput Poštara, Grmoščice ili Velebita koji još u Gospiću nije izgubio niti jednu utakmicu.
– Ako ćemo pogledati u blisku budućnost nama je od presudne važnosti dvoboj s Grmoščicom u gostima, jer se radi o izuzetno jakoj momčadi koja zaista odlično igra na svom terenu i tu može iznenaditi svakoga. U tom dvoboju morat ćemo uložiti mnogo snage i koncentracije da bismo pobijedili – zaključio je Mijolović.


 MARIO BALJAK NAJBOLJI ZADRANIN


Zadrani u posljednje vrijeme ipak malo posustaju u utrci za najboljeg igrača lige, ali i dalje se većina prvog sastava nalazi u samom vrhu. Inače prvo mjesto preuzeo je bivši igrač Zadra Damir Fučkar koji je trenutačno član Zaprešića. Fučkar u prosjeku ruši 628,57 drva. Slijede ga tri igrača Konikom Osijeka Branko Manev, Matko Bulka i Mario Mušanić, a njih slijedi još jedan biši Zadranin Branislav Bogdanović koji brani boje Medveščaka 1958. Na šestom mjestu je kapetan Zadra Mario Baljak koji u prosjeku ruši 615,24 drva, a sa 612,41 drvom na sedmom mjestu je Kostadin Manev. Deseti je Luka Bolanča, a 11. i 12. mjesto zauzimaju Hrvoje Marinović i Lula Ukalović. I dalje malo zaostaje Stanko Čota koji je na 25. mjestu.