Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Marko Rašo potpisao za litvanski Šiauliai

Autor: Velimir Brkić

05.02.2013. 23:00
Marko Rašo potpisao za litvanski Šiauliai


Problem u Zadru kad sam ušao u seniore je bila liga 12 i nije bilo prostora baš za guranje mladih igrača – kaže Rašo


Marko Rašo jedan je od mnogobrojnih zadarskih nogometnih talenata koji svoju punu afirmaciju trenutačno traži u inozemstvu. Njegovo sadašnje odredište je Litva, potpisao je dvogodišnji ugovor s prvoligašem Šiauliai (izgovara se “Šauljaj”).
– Proteklo prvenstvo Šiauliai je završio na petom mjestu, ovogodišnje ambicije su im plasman među prve tri momčadi u prvenstvu Litve. Bit ću sretan ako na tom putu dadem svoj doprinos – zaželio je Marko Rašo iz Litve, države u Europskoj Uniji.
Novo prvenstvo u Litvi počinje 5. ožujka, a Rašina premijera na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora, bila je na prijateljskoj utakmici s aktualnim prvakom Litve Ekranesom. Na umjetnoj podlozi i minus 10 stupnjeva Celzijevih rezultat je bio 2:2, Rašo je bio i strijelac i asistent.
– Iz Ekranesa su nakon utakmice htjeli da potpišem za njih, zakasnili su nepuni dan. Ipak, nisam htio iznevjeriti svoje obećanje i povjerenje novog kluba Šiauliaia – govori 23-godišnji Rašo iz Litve, jedine baltičke države u kojoj su stanovnici najvećim dijelom rimokatolici.
Rašo je nogometne vještina počeo svladavati u Zlatnoj luci u Sukošanu, kao talentirani pionir odlazi na zadarske Stanove. No, ne ide sve glatko. Lijevom veznjaku Zadra i jednome od najtalentiranijih nogometaša svoje generacije, dogodile su se ozljede koje su ga duže od godinu dana odvratile od njegove najdraže ljubavi, nogometa.
– Nakon kratkog izleta u biogradski Primorac odlučio sam se vratiti u Zadar. Potom sam se kratko vratio u Zlatnu luku na novi početak. Problem u Zadru kad sam ušao u seniore je bila liga 12 i nije bilo prostora baš za guranje mladih igrača.
Iz Sukošana nogometni put ga je odveo u mostarski HŠK Zrinjski, a potom prelazi u redove češkog prvoligaša Teplice. Nakon ozljede i oporavka vraća se u Zadar koji na jesen napušta.
– Tri sam mjeseca trenirao samostalno s trenerom Marinom Devićem iz Sukošana. Trenirao sam i strpljivo čekao svoju prigodu koja se ukazala zahvaljujući još jednom prijatelju Deviću, Zvonimiru iz konobe Guste, koji me upoznao s ljudima iz Litve.
Osim Raše u Šiauliai je došao još jedan Hrvat, 21-godišnji Filip Žderić, nogometaš Croatije Sesvete i hercegovačog kluba GOŠK-a iz Gabele. Poput Raše želi biti u europskom nogometnom izlogu.
– Iako je ovdje sada izuzetno hladno, temperature su trenutačno ispod 10 stupnjeva Celzijevih, dobro sam se snašao, klupski uvjeti su na svjetskoj razini. Na treninge i na sve drugo što mi treba vozi me klupski operativac po imenu Guste. Zasad se najviše družim sa suigračem Leonidom Mushnikovom, Rusom koji je došao iz moskovskog CSKA.


Nogomet je drugi, prva je košarka




Zadrani najbolje poznaju Litvu po Arvydasu Sabonisu, košarkašu i sada suvlasniku Žalgirisa iz Kaunasa, košarkašu koji je prije nepunih 30 godina igrao u Jazinama, članu najbolje europske košarkaške petorke 20. stoljeća: Bjelov, Petrović, Kukoč, Ćosić, Sabonis.
– Nogomet je drugi sport, prva je košarka, jer su Litvanci po statistici jedni od najviših ljudi na svijetu. U Šiauliaiju, četvrtom gradu po veličini u Litvi sa 130.000 stanovnika, istoimeni je košarkaški i nogometni klub, objašnjava Marko Rašo.